Data: 2001-12-06 19:11:50
Temat: Ciasteczka sniezki (bez jajek)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Po upieczeniu i obtoczeniu w cukrze pudrze wygladaja jak male kulki sniegowe.
250 gr masla
110 ml/ okolo1/2 szklanki cukru pudru
1 lyzka smaku waniliowego
400 gr maki
3/4 szklanki polamanych pecans (tylko te orzechy - z innymi nie smakuja
tak dobrze)
Wymieszac reka skladniki ciasta w misce, dodac orzechy, wymieszac.
Rolowac malutkie kulki. Ukladac na niewysmarowanej blasze, w malych
odstepach, bo ledwo co rosna. Im mniejsze kulki, tym smaczniejsze i
latwiej jesc, bo na jedno ugryzienie. Ja roluje kulki o srednicy 2 cm.
Wychodzi mi 48.
Rozgrzac piec do 375F. Piec 10 minut, az beda "sciete" ale nie
brazowiejace, ciagle bardzo blade.
Ostudzic chwile i rolowac gorace w cukrze pudrze. po ostudzeniu rolowac
jeszcze raz.
w USA te ciasteczka nazywaja sie Russian Tea Cakes, nie wiem dlaczego.
Ja robie 10 porcji kazdego roku i rozdaje znajomym w koszyczkach
swiatecznych, ktore skladam co roku z wlasnych wyrobow (pikle,
ciasteczka w 2 rodzajach, malutkie ciasto bananowe, malutki sloik
powidel i ocet winny w ladnej buteleczce). To zawijam w czerwony celofan
i roznosimy po znajomych 24 grudnia. Bardzo mile sa te prezenty
widziane. Moim zdaniem lepsze, niz kupna butelka wina, czy inny kupny prezent.
Magdalena Bassett
|