Data: 2003-03-28 12:39:17
Temat: Ciasto marchewkowe - czemu nie wyrasta ?
Od: "Anula" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trzy razy w życiu robilam ciasto marchewkowe zawsze z tego samego przepisu:
szklanka maki,
szklanka cukru
2 szklanki marchewki tarte
3/4 szklanki oleju
łyżka proszku do pieczenia
itd.
Za pierszym razem wyszlo mi rewelacyjnie.
Dwa ostatnie niestety to po prostu porazka - wyszedl zakalec. Ciasto za
ciezkie, mokre i zbite.
Zastanawiam sie czy moze te 3/4 szklanki oleju to za duzo (bo marchewka daje
przeciez wilgoc i ciezar), albo moze piekarnik 180 C to troche za niska
temperatura ?
Poradzcie, moze ktos takie ciasto piecze i ma doswiadczenia. Bo jest
przepyszne nawet pomimo zakalca.
Anula
|