Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!grolier!news-sp
ur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.
avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto na ptysie
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 54
Date: Wed, 24 Jan 2001 12:04:02 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.64
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 980366595 207.71.218.64 (Wed, 24 Jan 2001 12:03:15 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Jan 2001 12:03:15 PST
X-Received-Date: Wed, 24 Jan 2001 12:03:15 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41896
Ukryj nagłówki
Ciasto na ptysie
z tego ciasta mozna robic ptysie slodkie lub nadziane pasztetem, groszek
ptysiowy, eklery, tort ptysiowy w ksztalcie wienca, paczki (ponczki)
ptysiowe i malutkie paczki z krewetkami.
220 ml wody
110 gr masla
140 gr maki
4 jajka
maly, ciezki garnek z raczka
drewniana lyzka
Rozgrzac piec do 220C/425F
Maslo z woda doprowadzic do wrzenia, dodac make jednym ruchem i ucierac
drewniana lyzka na malym gazie, az ciasto zacznie odchodzic od scianek
garnka. Zdjac z ognia, i ciagle ucierajac dodawac po jednym jajku,
ucierajac do gladkosci pomiedzy jajkami. Jakos sie te jajka nie scinaja.
Na koncu utrzec dokladnie, az sie otrzyma gesta, klejaca sie mase.
Przelozyc do torby cukierniczej, czy woreczka plastikowego z odcietym
rogiem, wyciskac w duzych odstepach na blache posmarowana maslem. Rosna
co najmniej dwukrotnie.
Piec 15 minut w 220C/425F, otworzyc piec na pare sekund, zeby wypuscic
pare, obnizyc temperature do 180C/350F i piec, az zlote.
Ptysie nadziewac bita smietana ze stabilizatorem, posypac cukrem pudrem
lub nadziac pasztetem. Ptysie nadziewane pasztetem powinny byc o polowe
mniejsze, niz slodkie ptysie.
Eklery nadziewac kremem cukierniczym, tzn. gestym budyniem waniliowym
bazowanym na smietance, polac roztopiona czekolada.
Groszek ptysiowy piec w 180C/350F, az ciemnozloty.
Tort ptysiowy piec tak dlugo, az wieniec bedzie jednolicie zloty, po
wystygnieciu przeciac i wyskubac flaki, nadziewac bita smietana ze
stabilizatorem, poziomkami, malinami lub truskawkami, ciac ostrym nozem
z zabkami.
Paczki ptysiowe smazy sie w glebokim tluszczu, tak, jak faworki.
Nabierac dluga lyzka kulke ciasta wielkosci 4-5 cm i wkladac lyzke do
goracego tluszczu. Odwrocic paczki, gdy spod zacznie sie zlocic. Osuszyc
na recznikach papierowych, posypac obficie cukrem pudrem lub polac
lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Paczki krewetkowe. Do ciasta ptysiowego dodac pol szklanki posiekanych,
sparzonych krewetek i dwie lyzki posiekanej surowej kolendry. Wymieszac
dokladnie, smazyc jak powyzej, male kulki wielkosci orzecha wloskiego.
Podawac jako zakaske z sosem do maczania w malej miseczce (2 lyzki octu
ryzowego lub 1 lyzka winnego, 1 lyzka cukru, 1 lyzka sosu sojowego, 3
lyzki wody, 10 kropel ostrego oleju, posiekana swieza kolendra)
Magdalena Bassett
c2001CopyrightMagdalena Bassett. All rights reserved. Wszelkie prawa
zastrzezone.
|