Data: 2001-01-25 18:02:12
Temat: Re: Ciasto na ptysie/krem do eklerow
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robert Keller wrote:
>
> Magdalena Bassett wrote:
>
> > Eklery nadziewac kremem cukierniczym, tzn. gestym budyniem waniliowym
> > bazowanym na smietance, polac roztopiona czekolada.
>
> Tzn. jak dokladnie przyrzadzic ten krem?
>
> Pozdrawiam
> Aneta
Krem do eklerow
440 ml smietanki wysokoprocentowej
110 gr cukru
4 zoltka
3 lyzki maki kartoflanej, lub skrobii kukurydzianej, lub maki ryzowej
Z cukru i zoltek ukrecic kogel-mogel, dodac make, wymieszac. Dodac do
tego 1/4 smietanki, wymieszac, przelac do malego ciezkiego garnka, dodac
reszte smietanki i ciagle mieszajac trzepaczka gotowac na malutkim
ogniu, az zacznie bulgotac, przelac do miseczki, schlodzic. Ubic
mikserem minute az bedzie konsystencji kremu.
Magdalena Bassett
|