Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Ciasto na tarce"
Date: Tue, 25 Sep 2001 19:59:23 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 40
Message-ID: <9oqgm3$203$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1001440771 2051 148.81.93.2 (25 Sep 2001 17:59:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Sep 2001 17:59:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71382
Ukryj nagłówki
"Ciasto na tarce" tak nazywamy ten wypiek w domu. Ciasto jest proste i na
pewno nie jest zadnym odkryciem, ale bardzo nam smakuje, wiec moze ktos
jeszcze sie skusi lub podrzuci jakis nowy pomysl :o)
Ciasto na tarce
2 jajka
1 szkl. cukru
200 gr margaryny
soda lub proszek do pieczenia
maka
konfitury, dzem i td.(dobre jest z borowkami lub wisniami)
dobra kawa lub herbata, jak ktos woli - mleko
Jaja ubic z cukrem, dodac roztopiona margaryne, proszek do pieczenia i make
(tyle aby ciasto bylo bylo elastyczne). Ciasto wlozyc na min. godzine do
lodowki.
Po wyjeciu z lodowki podzielic ciasto na 2 czesci. Pierwsza zetrzec na tarce
o duzych oczkach na papier do pieczenia, na ciasto wylozyc konfitury lub
dzem i rownomiernie zetrzec druga czesc ciasta. Ladnie uformowac brzegi i
wstawic do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. 45 min.
W tym czasie zagotowac wode, zaparzyc herbate lub kawe (tu moze pomoc
Kaliope) i zawolac rodzinke na konsumowanie ;o))))
Smacznego
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|