Data: 2001-09-25 17:59:23
Temat: "Ciasto na tarce"
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ciasto na tarce" tak nazywamy ten wypiek w domu. Ciasto jest proste i na
pewno nie jest zadnym odkryciem, ale bardzo nam smakuje, wiec moze ktos
jeszcze sie skusi lub podrzuci jakis nowy pomysl :o)
Ciasto na tarce
2 jajka
1 szkl. cukru
200 gr margaryny
soda lub proszek do pieczenia
maka
konfitury, dzem i td.(dobre jest z borowkami lub wisniami)
dobra kawa lub herbata, jak ktos woli - mleko
Jaja ubic z cukrem, dodac roztopiona margaryne, proszek do pieczenia i make
(tyle aby ciasto bylo bylo elastyczne). Ciasto wlozyc na min. godzine do
lodowki.
Po wyjeciu z lodowki podzielic ciasto na 2 czesci. Pierwsza zetrzec na tarce
o duzych oczkach na papier do pieczenia, na ciasto wylozyc konfitury lub
dzem i rownomiernie zetrzec druga czesc ciasta. Ladnie uformowac brzegi i
wstawic do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. 45 min.
W tym czasie zagotowac wode, zaparzyc herbate lub kawe (tu moze pomoc
Kaliope) i zawolac rodzinke na konsumowanie ;o))))
Smacznego
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|