Data: 2011-06-09 18:41:12
Temat: Co jest niebezpiecznego mają białe szparagi?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam książkę kuharską, z potrawami oznaczonymi gwiazdkami,
w zależności od trudności wykonania.
W praktyce oznacza to, że jak są 2 lub 3 gwiazdki,
to lepiej nie robić, bo się można zatruć.
Tak jest z potrawami zawierającymi surowe żułtka (pewnie idzie o wypażenie
skorupki pszed użyciem jaja);
z fasolką po brtońsku (tszeba wymoczyć długo w dużej ilości wody: 5 x
fasola);
bakłażanem (posypać solą, skropić cytryną, odstawić na 2h, opłukać, piec w
tem.200st, podobo bez tego może po spożyciu głowa boleć);
młode buraki w karmelu (musza być bardzo młode, i należy bardzo drobno
kroić, inaczej można się pożygać);
itd.
Białe szparagi też mają 2 gwiazdki, zielone mają zwyczajnie, jedną.
Co ekstra tszeba robić z białymi szparagami, i co się może stać, jak się
tego nie zrobi?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|