Data: 2011-06-10 08:37:53
Temat: Re: Co jest niebezpiecznego mają białe szparagi?
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-06-09 20:41, Stokrotka pisze:
> Mam książkę kuharską, z potrawami oznaczonymi gwiazdkami,
> w zależności od trudności wykonania.
> W praktyce oznacza to, że jak są 2 lub 3 gwiazdki,
> to lepiej nie robić, bo się można zatruć.
> Tak jest z potrawami zawierającymi surowe żułtka (pewnie idzie o
> wypażenie skorupki pszed użyciem jaja);
> z fasolką po brtońsku (tszeba wymoczyć długo w dużej ilości wody: 5 x
> fasola);
> bakłażanem (posypać solą, skropić cytryną, odstawić na 2h, opłukać, piec
> w tem.200st, podobo bez tego może po spożyciu głowa boleć);
> młode buraki w karmelu (musza być bardzo młode, i należy bardzo drobno
> kroić, inaczej można się pożygać);
> itd.
>
> Białe szparagi też mają 2 gwiazdki, zielone mają zwyczajnie, jedną.
> Co ekstra tszeba robić z białymi szparagami, i co się może stać, jak się
> tego nie zrobi?
Szparagi sa jednymi z bogatszych roslin w saponiny, ktore bardzo dobrze
lacza sie z woda podczas gotowania i moga byc toksyczne dla czlowieka.
Takze powodowac m.in. wymioty.
Dlatego trzeba je prawdopodobnie troche dluzej pogotowac i nie uzywac
potem tej wody jako bazy do jakichs zup lub tym podobne.
|