Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.unit0.net!news2.euro.net!feeder.news-service.com!94.75.21
4.39.MISMATCH!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: Lebowski <lebowski@*****.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jest niebezpiecznego mają białe szparagi?
Date: Fri, 10 Jun 2011 10:37:53 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 25
Message-ID: <issl4u$dq7$1@speranza.aioe.org>
References: <isr44g$oum$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 5XlG+eds5q1qCaAl7uinAA.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100802
Thunderbird/3.1.2
X-No-Archive: yes
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336413
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-06-09 20:41, Stokrotka pisze:
> Mam książkę kuharską, z potrawami oznaczonymi gwiazdkami,
> w zależności od trudności wykonania.
> W praktyce oznacza to, że jak są 2 lub 3 gwiazdki,
> to lepiej nie robić, bo się można zatruć.
> Tak jest z potrawami zawierającymi surowe żułtka (pewnie idzie o
> wypażenie skorupki pszed użyciem jaja);
> z fasolką po brtońsku (tszeba wymoczyć długo w dużej ilości wody: 5 x
> fasola);
> bakłażanem (posypać solą, skropić cytryną, odstawić na 2h, opłukać, piec
> w tem.200st, podobo bez tego może po spożyciu głowa boleć);
> młode buraki w karmelu (musza być bardzo młode, i należy bardzo drobno
> kroić, inaczej można się pożygać);
> itd.
>
> Białe szparagi też mają 2 gwiazdki, zielone mają zwyczajnie, jedną.
> Co ekstra tszeba robić z białymi szparagami, i co się może stać, jak się
> tego nie zrobi?
Szparagi sa jednymi z bogatszych roslin w saponiny, ktore bardzo dobrze
lacza sie z woda podczas gotowania i moga byc toksyczne dla czlowieka.
Takze powodowac m.in. wymioty.
Dlatego trzeba je prawdopodobnie troche dluzej pogotowac i nie uzywac
potem tej wody jako bazy do jakichs zup lub tym podobne.
|