Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: "Paul" <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Cos" z kurczaka
Date: Tue, 18 Dec 2001 14:35:38 +0100
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 28
Message-ID: <9vngl1$mth$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ras63.planet.ch
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1008682466 23473 195.141.26.183 (18 Dec 2001 13:34:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Dec 2001 13:34:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88206
Ukryj nagłówki
Witam Panstwa
Jesli juz pisalem o tym danku, z gory przepraszam. Ostatnimi czasy od kiedy
mieszkam w pudlach, mam w glowie wiatrak.
Jest to zabawne danko pasujace na przystawke albo na lekki obiad.
150 piersi kurczaka gr na glowe (oczywiscie mozna wiecej)
tarta bulka albo chleb
maslo, cytryna (lemon jeszcze lepiej)
sol, pieprz szczypiorek czy inne przyprawy jak kto woli.
Piersi kurczaka pokroic na waskie i male kawaleczki (jak do emince z
zurichu)
Smazyc mieso na ostrym ogniu garstka po garstce az bedzie PRAWIE gotowe,
sol, pieprz Uzywam do tego stopionego masla ktore nie sie pali na patelni
Dokladnie czyscic patelnie (deglasujac np lyzka bialego wina) przed kazda
nowa porcja.
Zachowac.
Na duzej i glebokiej patelni rozpuscic powoli maslo solone (albo posolone)
Wrzucic don starty chleb podniesc temperature, dodac sok z cytryny, jak
zacznie sie puszyc wsypac kurczaka, wymieszac bardzo dokladnie i zostawic na
ogniu az panierka sie zarumieni a mieso dopiecze.
Posypac szczypiorkiem i podawac z salata i bialym winem.
No i jesc...
--
Amicalement Paul Urstein
|