Data: 2001-11-09 23:17:44
Temat: Curry miesne dla Monisiatka spragnionego
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponizej podaje 2 przepisy, ktore wyprobowalam i polecam je gdyz byly probowane
przez Polakow , Hindusow i Tamilow.
=================
CHICKEN CHETTINAD
=================
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory, dolac 180ml wody, 400ml mleka kokosowego
(lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z puszki), 4 lyzki przecieru
pomidorowego, 6 lisci curry (gdy sa dostepne), 2 gwiazdki anyzowe, 1 lyzke soku
z limonki (lub mniej z cytryny), 2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan (chleb hinduski).
========================
CHETTINAD PEPPER CHICKEN
========================
(Koli Milagu Masala)
-Madhur Jaffrey's "Flavours of India"
"Another exsquisite dish from the Chettiar
community"
5 lyzek oleju (z oliwek najlepszy),
Pasta z przypraw:
1,5 lyzki nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin,
8-10 pokruszonych strakow chili,
(mozna zastapic sproszkowana - 0,5 lyzeczki,
ja nie daje wiecej
niz 2 malutkie straczki, totez prosze uwazac,
bo ostrosci tej sie nie da nijak zlagodzic),
3 lyzki nasion kolendry,
1,5 lyzeczki nasion kopru /fennel,
1,5 lyzeczki ziaren pieprzu,
1,5 lyzeczki maku,
5 zabkow grubo posiekanego czosnku
4 cm grubo posiekanego imbiru (1 duza lyzka
swiezegomielonego imbiru ze sloika,
nie zastepowac suszonym mielonym - nie
ten sam efekt),
0,5 lyzeczki kurkumy,
1,5-2 lyzeczki soli.
Pozostale skladniki:
3 liscie laurowe,
5 nasion zielonego kardamonu,
2,5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick)
(nie zastepowac cynamonem - nie to samo),
1 lyzeczka nasion kopru /fennel,
3 gozdziki,
1,5 lyzeczki urid dal(rodzaj soczewicy
lub grochu?),
15-20 lisci curry (jesli masz),
2 srednie cebule (175g), obrane i drobno
posiekane,
1 duzy pomidor, pokrojony,
1 kg kurczaka poporcjowanego, piersi na 3,
nogi na 2 kawalki (wszystko z koscmi),
oczywiscie mozna wykorzystac i pozostale
resztki ale bez podrobow.
WYKONANIE:
Przygotowac paste z przypraw.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju. Gdy goracy
dodac kmin/cumin, chili ( zesproszkowana uwazac,
bo moze wypalic oczy olejkami eterycznymi),
kolendre, koper /fennel,ziarna pieprzu, mak
(pod koniec, bo sie latwo przypala).Prazyc
na niezbyt goracym ogniu ok.2 min. , (gdy
poczujesz aromat to dodatkowo 1 min, az
zmienia odcien na ciemniejszy o kilka tonow).
Zemlec w mlynku do kawy. Przelozyc do
miksera, dodac czosnek, imbir, kurkume i sol
+ 6-8 lyzek wody. Zmiksowac na gladka mase,
odstawic.
Podgrzac pozostale 4 lyzki oleju w duzym garnku
, gdy dobrze rozgrzany dodac liscie laurowe,
kardamon, cynamon, koper, gozdziki i urid dal.
Smazyc az urid dal zczerwienieje, gdy nie mamy
tegoz, max.2 min. Dodac liscie curry, zamieszac
dodac cebule i smazyc do lekkiego zbrazowienia
na slabym ogniu.
Dodac paste z miksera. Smazyc przez nastepne
4-5 min, dodajac troche wody aby sie nie
przypalilo. Dodac pomidora, mieszac i smazyc
kolejne 3-4 min.
Dodac poporcjowanego kurczaka, dobrze
wymieszac. Dodac ok.600 ml wody, aby kurczak byl
przykryty woda. Zagotowac, zmniejszyc ogien,
gotowac 20-25 do miekkosci.
Wyjac mieso, zwiekszyc ogien, gotowac 6-8 min.
aby sos zgestnial. Wrzucic mieso z powrotem
do garnka, wymieszac, gotowac przez 5 min
przed podaniem do stolu.
Nieprawdaz, ze dlugie?
Jesli sie boicie ostrosci to zredukowac pieprz
, chili, koledre lub ( i ) imbir.
Albo zredukowac wszystkie przyprawy o polowe.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|