Data: 2002-08-14 10:53:39
Temat: Czy golabki bez ryzu to golabki?
Od: "Tomek" <o...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich,
Prowadze ostatnio dosc burzliwa dyskusje z kolega, czy golabek z samym tylko
miesem bez ryzu moze sie jeszcze nazywac golabkiem, czy moze jest to juz
klops w kapuscie?
Przegladalem strony internetowe i np. w kuchni wielkopolskiej znalazlem
danie: golabki z miesem, i przepis na nie faktycznie nie zawiera ryzu.
Ponadto znalazlem tez wiele innych przepisow na farsz do galabkow,
niekoniecznie zawierajacych mieso mielone i ryz.
Co wiec nazywamy gałabkiem?
Jezeli to mozliwe to prosilbym tez o namiary na jakies powazne zrodla, z
definicja tej potrawy.
Pozdrawiam
Tomek
Ps
A tak na marginesie to ciekawi mnie jak w roznych regionach kraju ksztaltuja
sie proporcje miesa do ryzu. bo np. Golabki ktore jadlem kiedys w Rzeszowie
mialy znikome ilosci miesa, a na kujawach proporcje byly ok 1:3 (ryz:mieso).
|