« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-21 19:33:53
Temat: Do Magdy BassettMagdo, czy mogłabyś przypomnieć /albo podać adres/, jak robisz skondensowany
rosół, którego potem używasz zamiast kostek rosołowych. Kiedyś o tym
pisałaś, ale nie mogę znależć. Z góry dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-21 20:59:43
Temat: Re: Do Magdy Bassett
Użytkownik "ewa" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cg8904$ldm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Magdo, czy mogłabyś przypomnieć /albo podać adres/, jak robisz
skondensowany
> rosół, którego potem używasz zamiast kostek rosołowych. Kiedyś o tym
> pisałaś, ale nie mogę znależć. Z góry dziękuję.
O ile dobrze pamiętam, to przepis powinien być w wątku 'jak niegdyś
gotowano' .
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 23:25:18
Temat: Re: Do Magdy Bassett
ewa wrote:
> Magdo, czy mogłabyś przypomnieć /albo podać adres/, jak robisz skondensowany
> rosół, którego potem używasz zamiast kostek rosołowych. Kiedyś o tym
> pisałaś, ale nie mogę znależć. Z góry dziękuję.
ponizej cytat z tego watku:
>>>>>>>>>>
a robie taki bulion z kury. W najwiekszym garze jaki mam gotuje wywar z miesa
kurzego i warzyw przez caly dzien, potem przelewam przez sito, i powstaly plyn
odparowuje. Ten koncentrat rozlewam do naczyn na kostki lodu lub malych
pojemnikow plastikowych i zamrazam. 1 kostka takiego bulionu rowna sie 2
szklankom rosolu.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Dla wyjasnienia podaje, ze uzywam calego kurczaka plus koncowki skrzydelek. My
dosc czesto jemy skrzydelka, wiec sie tych koncowek nazbiera. Gdy mam ich z pol
kilo, dodaje jednego kurczaka, inne zamrozone czesci kurczaka, jak szyjki,
kuperki, itd., wloszczyzne i swieze ziola, plus lisc laurowy, ziele angielskie
w kulkach, pieprz czarny w kulkach, jeden listek lubczyku, przypalona cebule, i
sol. Zima zamiast swiezych ziol dodaje mieszanke prowansalska.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-22 09:05:45
Temat: Re: Do Magdy Bassett
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:4127D9DD.712F60CF@olypen.com...
ponizej cytat z tego watku:
> >>>>>>>>>>
> a robie taki bulion z kury. W najwiekszym garze jaki mam gotuje wywar z
miesa
> kurzego i warzyw przez caly dzien...
Bardzo dziękuję za przypomnienie. Zrobię sobie taki skondensowany rosół.
Warzywa dodajesz od razu, czy dopiero pod koniec gotowania?
Na marginesie; Magdo, jakie ciasta ostatnio pieczesz? Brakuje tutaj
teraz Twoich wspaniałych, sprawdzonych przepisów. E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-22 16:44:47
Temat: Re: Do Magdy Bassett
ewa wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:4127D9DD.712F60CF@olypen.com...
> ponizej cytat z tego watku:
> > >>>>>>>>>>
> > a robie taki bulion z kury. W najwiekszym garze jaki mam gotuje wywar z
> miesa
> > kurzego i warzyw przez caly dzien...
> Bardzo dziękuję za przypomnienie. Zrobię sobie taki skondensowany rosół.
> Warzywa dodajesz od razu, czy dopiero pod koniec gotowania?
> Na marginesie; Magdo, jakie ciasta ostatnio pieczesz? Brakuje tutaj
Wszystkie skladniki dodaje od razu na poczatku, potem tylko pilnuje, zeby sie
za mocno nie gotowalo.
Z ciast ostatnio pieke "latwe owocowe", poza tym pieke amerykanskie paje,
szczegolnie z jerzynami, brzoskwiniami i jagodami, bo u nas zatrzesienie
owocow. Rowniez dopracowalam popovers, ktore podaje sie do miesa z sosem. Ale
glownie zajmuje sie zaprawami i zbiorem i suszeniem ziol, ktore wlasnie
dojrzewaja.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |