Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2004-08-21 18:06:43

Temat: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "maciejpt" <a...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

hej kucharki i kucharze
co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...

sciskam jak zawsze
maciejpt



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 18:24:32

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "Ewusek" <e...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

proponuje gotowane ziemniaczki pokrojone w talarki z jajeczkiem i szpinakiem
surowym... doprawic do smaku.zrobic taka wiekka zapiekanke :-)
PYCHA !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 18:27:59

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl>,
"maciejpt" <a...@T...pl> wrote:

> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...

Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)

W˝adys˝aw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 18:41:23

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "maciejpt" <a...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-11751B.20275921082004@newsfeed.onet.pl..
.

> Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)
>
> W˝adys˝aw

oj tek, bekonik, byle nie smakowal jak kartonik...
wraz z ziemniaczkami, zatrzesie twymi ustami, ehehehehe ;)

sciskam
maciejpt



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 18:42:27

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "eM eL" <b...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):

> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych,
albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...

Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.

Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
4 surowe srednie ziemniaki, obrane
2 duze marchwie, obrane
1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
lyzka soku z cytryny
dwie-trzy krople sosu Worcestershire
sol i pieprz do smaku

Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly podobnej
wielkosci jak plastry ziemniakow)

Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na usmazenie
ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki, marchew, posol i
popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10 minut. Dodaj cebule i smaz
pod przykryciem az ziemniaki i marchew beda prawie miekkie a cebulka
przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na
bok patelni.

Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))

Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 19:16:22

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "Arleta" <a...@r...com> szukaj wiadomości tego autora


"maciejpt" <a...@T...pl> wrote in message
news:cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl...
> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych,
albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...

najprostrze to ziemniaczki pokroic w plasterki z przyprawami przysmazyc i na
to zołty serek
wyjdzie cos jak zapiekanka i mozna dorobic cos jeszcze :))




>
> sciskam jak zawsze
> maciejpt
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 19:48:52

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:
> In article <cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl>,
> "maciejpt" <a...@T...pl> wrote:
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...
>
> Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)
>
> W˝adys˝aw
===
Władysławie, te maki coś ci namieszały w PL znakach?

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 19:56:49

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: Magdalena Fabrykowska-Młotek <m...@k...foobar.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 21 Aug 2004 19:06:43 +0100, maciejpt wrote:

> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...

Tortilla ziemniaczana. Generalnie jest to placek z zasmażanych
ziemniaków w plastrach, z cebulą i jajkiem. Dobre z sosem ostrym. Jak
chcesz to mogę wygrzebać przepis.

--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Pandora's star", "Omega", "Absolution Gap"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 19:58:43

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL wrote:
> maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w
>> winie? ;) ehehehehe kurcze, nic mi do glowy nie przychodzi, a juz
>> mam dosc ryzu i makaronow...
>
> Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.
>
> Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
> 4 surowe srednie ziemniaki, obrane
> 2 duze marchwie, obrane
> 1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
> 1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
> lyzka soku z cytryny
> dwie-trzy krople sosu Worcestershire
> sol i pieprz do smaku
>
> Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
> Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly
> podobnej wielkosci jak plastry ziemniakow)
>
> Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na
> usmazenie ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki,
> marchew, posol i popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10
> minut. Dodaj cebule i smaz pod przykryciem az ziemniaki i marchew
> beda prawie miekkie a cebulka przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty
> ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na bok patelni.
>
> Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
> Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
> jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))
>
> Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
> Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
> posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.
>
> --
>> <eM eL><Washington, D.C.><
>> <There are lies, damned lies and statistics><
===
Cóś "podobnego" wypacam od czasu do czasu :-)
Tyle, że ze skwarkami z wędzonego boczku (szczegóły) i smażę na maśle.
Tego sosu daję parę kropli więcej (bo lubię, a co?). Niezłe. No i piwo do
tego jest dobre ciężkie (np. 18 albo ostaecznie strong), nie jakiś pils.
No, ale każdy ma inny smak ;-)


waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-21 20:14:59

Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> najprostrze to ziemniaczki pokroic w plasterki z przyprawami
> przysmazyc i na to zołty serek
> wyjdzie cos jak zapiekanka i mozna dorobic cos jeszcze :))
===
Kochana!!!
Jak trochę porobisz w kuchni, to się nauczysz, że przyprawy są kluczowym
elementem pichcenia. Podsmażyć "z przyprawami" potrafi każdy. Z przyprawami
kamisa, kotaniego, prymata, czy też innymi "świetne" potrawy może
przygotować większość maluczkich. Ale podsmażyć z przyprawami, które wpłyną
na zmysły, pobudzą krążenie, przypomną dzieciństwo - to już jest pewna
sztuka. Nie wystarczy przepis z torebki.
Przyprawy trzeba czuć. Być z nimi na co dzień. Wiedzieć która, w jakiej
ilości i jak zmieni smak, kiedy ją dodać, świeżą czy suszoną, itd, itp, et
cetera...
Oczywiście, najłatwiej wsypać gotową przyprawę. Tylko co to ma do
kucharzenia?

złośliwy :-) waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa pomidorowa z ziemniakami
Kurczak z KFC??........:>
Pytania na temat ogorkow kiszonych
PILNIE sałatka
Sałatka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Odp: Odp: Odp: Odp: Panslavisto!
Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Ketchup - :)
Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X