« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-21 18:06:43
Temat: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?hej kucharki i kucharze
co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...
sciskam jak zawsze
maciejpt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-21 18:24:32
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?proponuje gotowane ziemniaczki pokrojone w talarki z jajeczkiem i szpinakiem
surowym... doprawic do smaku.zrobic taka wiekka zapiekanke :-)
PYCHA !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 18:27:59
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?In article <cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl>,
"maciejpt" <a...@T...pl> wrote:
> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...
Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 18:41:23
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-11751B.20275921082004@newsfeed.onet.pl..
.
> Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)
>
> W˝adys˝aw
oj tek, bekonik, byle nie smakowal jak kartonik...
wraz z ziemniaczkami, zatrzesie twymi ustami, ehehehehe ;)
sciskam
maciejpt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 18:42:27
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):
> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych,
albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...
Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.
Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
4 surowe srednie ziemniaki, obrane
2 duze marchwie, obrane
1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
lyzka soku z cytryny
dwie-trzy krople sosu Worcestershire
sol i pieprz do smaku
Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly podobnej
wielkosci jak plastry ziemniakow)
Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na usmazenie
ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki, marchew, posol i
popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10 minut. Dodaj cebule i smaz
pod przykryciem az ziemniaki i marchew beda prawie miekkie a cebulka
przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na
bok patelni.
Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))
Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 19:16:22
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
"maciejpt" <a...@T...pl> wrote in message
news:cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl...
> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych,
albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...
najprostrze to ziemniaczki pokroic w plasterki z przyprawami przysmazyc i na
to zołty serek
wyjdzie cos jak zapiekanka i mozna dorobic cos jeszcze :))
>
> sciskam jak zawsze
> maciejpt
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 19:48:52
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?Wladyslaw Los wrote:
> In article <cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl>,
> "maciejpt" <a...@T...pl> wrote:
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...
>
> Chyba chcia˝eĘ napisaç "bekonik" ;-)
>
> W˝adys˝aw
===
Władysławie, te maki coś ci namieszały w PL znakach?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 19:56:49
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?On Sat, 21 Aug 2004 19:06:43 +0100, maciejpt wrote:
> hej kucharki i kucharze
> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc surowych, albo
> tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki, sery???? (ale bez
> mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w winie? ;) ehehehehe kurcze,
> nic mi do glowy nie przychodzi, a juz mam dosc ryzu i makaronow...
Tortilla ziemniaczana. Generalnie jest to placek z zasmażanych
ziemniaków w plastrach, z cebulą i jajkiem. Dobre z sosem ostrym. Jak
chcesz to mogę wygrzebać przepis.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Pandora's star", "Omega", "Absolution Gap"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 19:58:43
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?eM eL wrote:
> maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w
>> winie? ;) ehehehehe kurcze, nic mi do glowy nie przychodzi, a juz
>> mam dosc ryzu i makaronow...
>
> Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.
>
> Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
> 4 surowe srednie ziemniaki, obrane
> 2 duze marchwie, obrane
> 1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
> 1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
> lyzka soku z cytryny
> dwie-trzy krople sosu Worcestershire
> sol i pieprz do smaku
>
> Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
> Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly
> podobnej wielkosci jak plastry ziemniakow)
>
> Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na
> usmazenie ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki,
> marchew, posol i popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10
> minut. Dodaj cebule i smaz pod przykryciem az ziemniaki i marchew
> beda prawie miekkie a cebulka przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty
> ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na bok patelni.
>
> Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
> Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
> jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))
>
> Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
> Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
> posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.
>
> --
>> <eM eL><Washington, D.C.><
>> <There are lies, damned lies and statistics><
===
Cóś "podobnego" wypacam od czasu do czasu :-)
Tyle, że ze skwarkami z wędzonego boczku (szczegóły) i smażę na maśle.
Tego sosu daję parę kropli więcej (bo lubię, a co?). Niezłe. No i piwo do
tego jest dobre ciężkie (np. 18 albo ostaecznie strong), nie jakiś pils.
No, ale każdy ma inny smak ;-)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 20:14:59
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?> najprostrze to ziemniaczki pokroic w plasterki z przyprawami
> przysmazyc i na to zołty serek
> wyjdzie cos jak zapiekanka i mozna dorobic cos jeszcze :))
===
Kochana!!!
Jak trochę porobisz w kuchni, to się nauczysz, że przyprawy są kluczowym
elementem pichcenia. Podsmażyć "z przyprawami" potrafi każdy. Z przyprawami
kamisa, kotaniego, prymata, czy też innymi "świetne" potrawy może
przygotować większość maluczkich. Ale podsmażyć z przyprawami, które wpłyną
na zmysły, pobudzą krążenie, przypomną dzieciństwo - to już jest pewna
sztuka. Nie wystarczy przepis z torebki.
Przyprawy trzeba czuć. Być z nimi na co dzień. Wiedzieć która, w jakiej
ilości i jak zmieni smak, kiedy ją dodać, świeżą czy suszoną, itd, itp, et
cetera...
Oczywiście, najłatwiej wsypać gotową przyprawę. Tylko co to ma do
kucharzenia?
złośliwy :-) waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |