Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Date: Sat, 21 Aug 2004 21:58:43 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <cg89hu$g17$1@inews.gazeta.pl>
References: <cg82v9$lt5$1@inews.gazeta.pl> <cg852j$43$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-214-250.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1093118334 16423 81.190.214.250 (21 Aug 2004 19:58:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Aug 2004 19:58:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211919
Ukryj nagłówki
eM eL wrote:
> maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w
>> winie? ;) ehehehehe kurcze, nic mi do glowy nie przychodzi, a juz
>> mam dosc ryzu i makaronow...
>
> Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.
>
> Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
> 4 surowe srednie ziemniaki, obrane
> 2 duze marchwie, obrane
> 1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
> 1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
> lyzka soku z cytryny
> dwie-trzy krople sosu Worcestershire
> sol i pieprz do smaku
>
> Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
> Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly
> podobnej wielkosci jak plastry ziemniakow)
>
> Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na
> usmazenie ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki,
> marchew, posol i popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10
> minut. Dodaj cebule i smaz pod przykryciem az ziemniaki i marchew
> beda prawie miekkie a cebulka przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty
> ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na bok patelni.
>
> Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
> Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
> jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))
>
> Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
> Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
> posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.
>
> --
>> <eM eL><Washington, D.C.><
>> <There are lies, damned lies and statistics><
===
Cóś "podobnego" wypacam od czasu do czasu :-)
Tyle, że ze skwarkami z wędzonego boczku (szczegóły) i smażę na maśle.
Tego sosu daję parę kropli więcej (bo lubię, a co?). Niezłe. No i piwo do
tego jest dobre ciężkie (np. 18 albo ostaecznie strong), nie jakiś pils.
No, ale każdy ma inny smak ;-)
waldek
===
|