Data: 2004-08-21 19:58:43
Temat: Re: co dobrego z ziemniakow z uzyciem patelni?
Od: "waldek" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> maciejpt <a...@T...pl> napisał(a):
>
>> hej kucharki i kucharze
>> co pysznego mozna zrobic z ziemniaczkow na patelni? moge uzyc
>> surowych, albo tez gotowanych... jakies warzywka do tego, grzybki,
>> sery???? (ale bez mieska, co najwyzej jakis bekon...) w sosie? w
>> winie? ;) ehehehehe kurcze, nic mi do glowy nie przychodzi, a juz
>> mam dosc ryzu i makaronow...
>
> Takie cus z czasow studenckich mi sie przypomnialo.
>
> Troche boczku pokrojonego na duze skwarki
> 4 surowe srednie ziemniaki, obrane
> 2 duze marchwie, obrane
> 1 mala cebula pokrojona w cienkie plastry
> 1/2 szklanki sera cheddar (albo jaki tam Ci smakuje, byle nie mdly)
> lyzka soku z cytryny
> dwie-trzy krople sosu Worcestershire
> sol i pieprz do smaku
>
> Surowe ziemniaki pokroj w cienkie talarki.
> Surowa marchew pokroj w bardzo cienkie talarki (po skosie, aby byly
> podobnej wielkosci jak plastry ziemniakow)
>
> Na patelni wytop troche tluszczu z boczku (aby wystarczylo na
> usmazenie ziemniakow i marchwi) i wyjmij skwarki. Dodaj ziemniaki,
> marchew, posol i popieprz do smaku i smaz na malym ogniu ok. 10
> minut. Dodaj cebule i smaz pod przykryciem az ziemniaki i marchew
> beda prawie miekkie a cebulka przezroczysta. Dodaj skwarki i zolty
> ser, dobrze wymieszaj i usun calosc na bok patelni.
>
> Na tej samej patelni wbij 2 jajka, polej je sokiem z cytryny, sosem
> Worcestershire, posol i popieprz do smaku i usmaz jak chcesz (sadzone,
> jejecznica, wsio ryba.) Zjedz caly skandal popijajac piwem :-)))
>
> Mozna posypac to wszystko zielona pietruszka.
> Mozna tez dodac dowolnych kompatybilnych warzyw (np. troche b. drobno
> posiekanej surowej kapusty) so smazeniny.
>
> --
>> <eM eL><Washington, D.C.><
>> <There are lies, damned lies and statistics><
===
Cóś "podobnego" wypacam od czasu do czasu :-)
Tyle, że ze skwarkami z wędzonego boczku (szczegóły) i smażę na maśle.
Tego sosu daję parę kropli więcej (bo lubię, a co?). Niezłe. No i piwo do
tego jest dobre ciężkie (np. 18 albo ostaecznie strong), nie jakiś pils.
No, ale każdy ma inny smak ;-)
waldek
===
|