Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!not-for-mail
From: "Macko!" <m...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Dobry sos do sałatek - polecam
Date: Fri, 29 Sep 2000 13:28:38 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 40
Message-ID: <8r1trj$k1l$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: rubin238.wbk.com.pl
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 970226355 20533 195.216.121.238 (29 Sep 2000
11:19:15 GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 29 Sep 2000 11:19:15 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34629
Ukryj nagłówki
Zrobiłem dobry sos do sałatek. Testowałem na znajomych i bardzo im smakował.
Proszę spróbować i sie ustosunkowac.
Sos Sałatkowy Słodko-Kwaśny
----------------------------------------------------
-
Składniki:
1/2 opakowania serka homogenizowanego (ok .125 g),
2 łyżki oliwy z oliwek (ok 30 ml),
2 łyżki octu winnego 6%,
2 łyżki białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka musztardy,
5 czubatych łyżeczek cukru,
1 łyżeczka imbiru,
3 listki świeżej bazylii,
mała gałązka świeżego tymianku,
1 łyżeczka natki pietruszki,
ząbek czosnku,
1 żołtko,
szczypta soli.
Czosnek zgnieść, zioła posiekać i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w
zamykanym naczyniu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1/2
do 1 h.
Najlepiej nadaje się do sałatki z pomidorów (1 duży) z ogórkami (1/2
świeżego średniego lub 1 średni kwaszony), cebulą i z zielonymi oliwkami
(ok. 20). Nie nadaje się natomiast do sałatek z fasolą, groszkiem lub
ziemniakami.
Można także zrobić z tym sosem b. dobrą sałatkę z filetów z solonych śledzi,
cebuli ( 1 mała ) i kwaszonych ogórków ( 3 małe) . Podczas sporządzania sosu
wystarczy zwiększyć ilość łyżek octu winnego do trzech oraz dodać łyżeczkę
gorczycy, pięć ziaren ziela angielskiego i liść bobkowy. Filety i ogórki
pociąć w kostkę, cebulę w talarki. Całość zalać sosem i zostawić na min. 6
godzin.
|