Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "anka" <a...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Duszone zawijasy z mintaja
Date: Tue, 9 Apr 2002 17:34:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <a8v1lu$8df$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "anka" <a...@h...pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.246.242
X-Trace: news.tpi.pl 1018366462 8623 217.97.246.242 (9 Apr 2002 15:34:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Apr 2002 15:34:22 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:103286
Ukryj nagłówki
Hejka .
Mieszkam od niedawna nad morzem.
Chodzę często na chale rybną, trzeba mnie siłą z niej wyciągać. Bardzo lubię
wcinać ryby. Nie dośc że smaczne to w dodatku zdrowe. Polecam.
Podaje przepis na rybkę pieczoną w sosie ze śmietany.
Duszone zawijasy z mintaja.
Składniki:
8 filetów z mintaja (może też byc to filet z soli), 8 cienkich plasterków
wędzonego boczku, musztarda, 1/8 l. śmietany, 2 łyżki masła lub margaryny
( ja polecam masło), połówka cytryny (sam sok), sól, biały pieprz, pęczek
koperku.
Sposób wykonania:
Filety umyć , osączyć , skropic sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym
pieprzem. Odstawic na 10 minut.
Każdy filet posmarować cienką warstwą musztardy, na wierzchu połozyć
plasterek wędzonego boczku. Rybę zwinąć i spiąć wykałaczką lub związać ( ja
zawsze spinam).
Rulony z ryby ułożyć w wysmarowanej masłem formie ( ja zawsze piekę w
keksówce). Zalać śmietaną z dodatkiem soli i połową koperku posiekanego.Piec
25 minut w tem. 180 stopni.Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem.
Dla około 4 osób. ( hi hi zależy ile kto zje ).
Pozdrawiam i namawiam do jedzenia rybek.
Ania z fasolką.
|