Data: 2002-04-09 15:34:51
Temat: Duszone zawijasy z mintaja
Od: "anka" <a...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hejka .
Mieszkam od niedawna nad morzem.
Chodzę często na chale rybną, trzeba mnie siłą z niej wyciągać. Bardzo lubię
wcinać ryby. Nie dośc że smaczne to w dodatku zdrowe. Polecam.
Podaje przepis na rybkę pieczoną w sosie ze śmietany.
Duszone zawijasy z mintaja.
Składniki:
8 filetów z mintaja (może też byc to filet z soli), 8 cienkich plasterków
wędzonego boczku, musztarda, 1/8 l. śmietany, 2 łyżki masła lub margaryny
( ja polecam masło), połówka cytryny (sam sok), sól, biały pieprz, pęczek
koperku.
Sposób wykonania:
Filety umyć , osączyć , skropic sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym
pieprzem. Odstawic na 10 minut.
Każdy filet posmarować cienką warstwą musztardy, na wierzchu połozyć
plasterek wędzonego boczku. Rybę zwinąć i spiąć wykałaczką lub związać ( ja
zawsze spinam).
Rulony z ryby ułożyć w wysmarowanej masłem formie ( ja zawsze piekę w
keksówce). Zalać śmietaną z dodatkiem soli i połową koperku posiekanego.Piec
25 minut w tem. 180 stopni.Przed podaniem udekorować pozostałym koperkiem.
Dla około 4 osób. ( hi hi zależy ile kto zje ).
Pozdrawiam i namawiam do jedzenia rybek.
Ania z fasolką.
|