Data: 2001-09-25 12:01:27
Temat: Dynia na slodko-kwasno po brandenburgsku
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
3 kg dyni (ok 1 kg miazu)
1/2 l wody
1/2 l octu winnego
500 g cukru
1 niepryskana cytryna
1/2 laski cynamonu
1 kawalek korzenia imbiru lub wedle uznania wiecej
1 lyzeczka ziaren czarnego pieprzu
Dynie (niezmarnowana oczywiscie) obrac, oczyscic z gniazd nasiennych i jak sie
nie wie co z czasem zrobic to mozna fikusne figurki foremkami powycinac albo
takim wyrzynakiem do melonow kulki z miazu kombinowac. Reszte w kostki
potraktowac i zuzyc do czego innego. Wode gotowac 15 min z octem, cukrem,
pokrojona w plastry cytryna i podobniez imbirem, cynamonem oraz pieprzem. Dodac
dynie i gotowac tak dlugo az kawalki stana sie miekkie i lekko przezroczyste.
Wyciagac lyzka cedzakowa i ulozyc w kamionce. Syrop jeszcze raz zagotowac i
potem zalac nim zawartosc kamionki. Pojemnik nakryc gaza lub bawelnianym
recznikiem i szczelnie zwiazac. Do spozycia nadaje sie po 4 tygodniach jako
dodatek do dziczyzny i pieczeni.
Irek
|