Data: 2004-12-10 17:36:16
Temat: Dziękuję bardzo!!!!!!
Od: "sigma_5" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Witam!
> > Kurcze, gdzie jest ten przepis na pierniczki Anki???
>
> Witam!
>
> Znalazlam cos takiego - wyglada na to, ze to to :-):
>
> Dnia Tue, 9 Dec 2003 22:43:00 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Ani*, w wiadomości
> news:<br5fp1$5qv$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
> Spróbuj z tego :) Na pewno wyjdą, bo ja zamierzam dopiero w weekend piec
> trzecią porcję :>
>
> PIERNICZKI ANKI
>
> 1 kg mąki
> 2 łyżeczki mielonych goździków
> 2 łyżeczki sody
> 1 łyżeczka cynamonu
> 1/2 kg cukru
> 1 pudełko miodu
> 1 kostka margaryny
> 3 jaja
> 1/2 butelki kwaśnej śmietany
>
> (to jest stary przepis - ja goździki zastępuję przyprawą gotową do
> pierników, a cynamon i tak dodaję, bo lubię dużo. co do miodu - pudełko
> miało bodajże 250 gramów kiedyś, w każdym razie ja tyle daję. śmietany
> 250ml)
>
> Rozpuszczasz w rondelku miód z margaryną i cukrem. Gotujesz na małym ogniu,
> aż trochę ściemnieje, zbrązowieje.
> Mieszasz mąkę z sodą, przyprawami - dodajesz zawartość rondelka i kręcisz
> kopystką, aby trochę przestygło. Na końcu dodajesz jaja i śmietanę i
> wyrabiasz ręcznie. I to wszystko ląduje na 24h w lodówce. Dalej jak w każdym
> przepisie - rozwałkować, wycinać, piec
> w rozgrzanym piekarniku (ale oby im się końcówki nie pozawijały do góry, bo
> to nieefektowne jest). Po wyjęciu należy zaobratrzyć się w shotguna, albo
> inny odstraszać na braci, którzy twierdzą, że pierniczki prosto z piekarnika
> są podstawą przewigilijnej egzystencji...
> Proszę bardzo :)
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
>
> --
> Pozdrawiam,
> Małgorzatka
>
> DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM!!!!!! Zaraz zaczynam miętoszenie składników!!
Pozdrawiam gorąco,
Magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|