Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: a...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Filiżanka - ile to jest?
Date: 29 Jun 2003 00:12:17 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 26
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1056838337 12777 192.168.240.245 (28 Jun 2003 22:12:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jun 2003 22:12:17 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.30.135.67, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161413
Ukryj nagłówki
To z pozoru banalne pytanie stanowi, przynajmniej dla mnie klucz (wytrych) do
wielu, często bardzo zachęcających przepisów kuchni amerykanskiej, których nie
jestem w stanie wprowadzić w życie, bo ich autorzy tą własnie miarą (cup)
mierzą wszystko, od mąki i cukru poczynając, poprzez masło i inne tłuszcze, na
jabłkach krojonych w plasterki kończąc. Filiżanka filiżance nierówna, a masła
czy jabłek w ogóle nie potrafię czymś takim odmierzyć. Oczywiście mogłabym
przyjąć jakąś inną, umowną miarę, zakładając, że najwyżej wyjdzie mi inna ilość
potrawy, ale co zrobić, jeśli w przepisie występuje np. jajko, które jest,
jakie jest? Bardzo proszę znawców tematu o przetłumaczenie tych filiżanek na
jednostki objętości, a jeśli się da, to w odniesieniu do masła czy margaryny
również na wagę.
Ostanio nabrałam na przykład ochoty, żeby poeksperymentować z ptysiowym ciastem
i różnymi typami nadzienia. Kiedyś próbowałam i wyszła klapa, ale teraz
trafiłam w Internecie na bardzo fajny, właśnie amerykański przepis, według
którego nawet osoba posidająca cztery lewe ręce powinna sobie moim zdaniem
poradzić. Składniki, jak wiadomo, są banalne: woda, mąka, masło, jajka... no
właśnie. Wszystko oprócz jajek podane w filiżankach. Please help i z góry
wielkie dzięki. :-)))
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|