Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!news.task.
gda.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Galaretkowiec - wyszło :)
Date: Mon, 10 Nov 2003 09:39:45 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 52
Message-ID: <bonisd$ukl$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1068453581 31381 62.233.238.11 (10 Nov 2003 08:39:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Nov 2003 08:39:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178950
Ukryj nagłówki
Uprzejmie donoszę, że wczoraj zrobiłam ciasto moich marzeń, które do tej
pory
a) albo kupowalam w sklepie
b) albo jadłam u znajomych wzdychając tęsknie a ciężko.
I wyszło :)
Bardzo dziękuję Kasi A za przepis - gdyby ktoś też chciał skorzystać, to
przepis wrzucam tu:
<cytat>
Ja mam przepis na coś takiego, co nazwałam galaretkowcem. Modyfikacja tego
przepisu (proporcji) być może pozwoli Ci na zrobienie ciasta, o którym
piszesz. Jest to przepis na dużą tortownicę, więc połowa masy do biszkoptu z
dużej blachy wydaje mi się być OK. A biszkopt nalezy łączyć z masą jeszcze
nie zastygniętą ale już nie rzadką.
GALARETKOWIEC
1. Upiec (lub kupić) cienki spód biszkoptowy.
2. 3 różnokolorowe galaretki, rozrobić każdą w 1,5 szklanki wody i wylać do
płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski.
3. Na paterze lub płaskim talerzu położyć obręcz do tortu (może być od
tortownicy lub pasek folii aluminiowej) w środek włożyć biszkopt.
4. 0,5 litra mleka zagęszczonego, żelatyna na 1 litr roztworu, cukier do
smaku.
Żelatynę rozrobić w 0,5 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Mleko ubić na
puszystą masę, osłodzić, dodawać małym strumieniem roztwór żelatyny ciągle
ubijając. Wyłożyć na kolorowe kostki galaretki i wymieszać.
Uwaga techniczna: ja dzielę tę porcję na 2 części i każdą ubijam z osobna w
malakserze z nożem.
5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Odstawić do
zastygnięcia.
6. Na wierzch można wylać galaretkę. (jeszcze jeden kolor)
--
Pozdrawiam
Kasia
<koniec cytatu>
P.S. mi wyszła prostokątna blaszka tego cuda o rozmiarach zbliżonych do 25 x
29 cm.
P.S.1 Jeśli chodzi o biszkopt, to poszłam na łatwiznę i zrobiłam "z
papierka" Delecty - całkiem przyzwoicie smakuje.
P.S.2 Ręcznie da się to mleko ubić, ale zakwasy pozostają - lepiej jednak
mieć mikser :))
--
KingAM
[muchoza bakterioza]
|