Data: 2015-02-11 13:52:25
Temat: Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
... to tu znajdzie ciekawe rzeczy na temat tego jak tego pomiaru
dokonać oraz tego ile to pH powinno wynosić:
http://www.nyx.net/~dgreenw/howdoesonemeasurethephof
so.html
Aby uprzedzić protesty - nie sugeruję że nie można upiec
świetnego bochenka chleba bez mierzenia pH - bynajmniej!
Ale pH może być użyte jako jedno z wielu "narzędzi diagnostycznych"
pomagających ocenić kiedy?, czy już?, dlaczego?, itp...
Więc jeśli ktoś jest ciekaw i ma z jakiegoś innego powodu
już dostępny sprzęt do takich pomiarów to zapraszam do
mierzenia i podzielenia się tą informacją z innymi piekarzami :-)
Powodzenia! :-)
|