Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia indyk nadziewany kasztanami ?? Gesztenyés, libamájas pylyka (bylo: Re: indyk nadziewany kasztanami ??)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gesztenyés, libamájas pylyka (bylo: Re: indyk nadziewany kasztanami ??)

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gesztenyés, libamájas pylyka (bylo: Re: indyk nadziewany kasztanami ??)
Date: Thu, 20 Dec 2001 16:54:14 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 44
Message-ID: <1f4q2xu.1is3q131xcmkxaN%wlos@tele.com.pl>
References: <9vq16d$sss$1@info.cyf-kr.edu.pl> <9vr44a$g4r$1@sunsite.icm.edu.pl>
<9vs85o$9e7$1@news.lublin.pl> <9vs9kn$204$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po93.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008863662 3091 213.76.110.93 (20 Dec 2001 15:54:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Dec 2001 15:54:22 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88604
Ukryj nagłówki

Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:


> >
> ciach
>
> No, to niezupelnie tak...
> Indyk jest oczywiscie tradycyjnym swiatecznym daniem, ale podaje sie go z
> purée z kasztanow, "obok" indyka, w charakterze jarzyny. Natomiast jest tu
> ostanio moda na nadzewanie ptactwa wszelkiego farszami z "foie gras"... i tu
> cytuje katalog Picard (narodowego handlarza mrozonkami) :
>
> - kaczka nadziewana figami i foie gras
> - kaplon nadziewany rodzynkami i foie gras
> - perliczka nadziewana smardzami (bez foie gras...)
> - przepiorki nadziewane foie gras (bez innych rzeczy...)
>
> Ale ! Coz ja widze ! Jest i
> -"maly indyk nadziawany kasztanami i rodzynkami" !!!
> No faktycznie... nigdy nie robilam... poszukam wieczorem jakiegos ciekawego
> przepisu, bo teraz do pracy, rodacy...

Wydawalo mi sie zawsze, ze indyk nadziewany kasztanami to klasyczne dosc
danie. Wegrzy uwielbiaja kasztany, wiec zagladnalem do mojego Gundla i
oczywiscie jest! Gesztenyés, libamájas pylyka! Indyk nadziewany
kasztanami z dodatkiem fois gras!

Przepis dosyc zlozony, wiec pozwolcie, ze nie bede go cytowal

Larousse Gastronomique podaje za to zabojczo prosty przepis:

Kasztany (1 kg.) obrac z lupiny i skorki, ugotowac na wpol w wodzie.
Obsuszyc, zawinac w dobrze namoczony, duzy kawal blony otrzewnej
(krezki) swini, wlozyc do pozbawinego kosci indyka, zaszyc go i upiec.

Bocuse podaje jeszcze inny przepis na dinde farcie aux marrons.

A nasza Monatowa podaje trzy przepisy na farsz kasztanowy do indyka.


Wladyslaw

--
Wladyslaw Los

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.12 Ewa \(siostra Ani\) N.
22.12 Wladyslaw Los
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6