Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Golabki (P)
Date: Thu, 24 Jul 2003 10:30:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <bfo5b9$8ln$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn136.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1059035308 8887 213.76.109.136 (24 Jul 2003 08:28:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Jul 2003 08:28:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166164
Ukryj nagłówki
Witam! :-)))) Mam dlaWas ciekawy przepis, a przede wszystkim oszczedny, co
pod koniec miesiaca moze miec znaczenie. :-)))
Golabki:
Wysypac na parapet garsc okruchow (resztki ze stolu). Gdy zleci sie chmara
golebi, wybrac dwa i skrecic im kark. Zanim zesztywnieja, a Was zaczna
meczyc wyrzuty sumienia, zanurzcie je we wrzatku na pare minut. Wyjmijcie i
zanim ostygna, oskubcie.Opalcie je nad plomieniem gazowej kuchenki i usuncie
przylepione resztki pior. Teraz usuncie wnetrznosci. Natrzyjcie maslem,
sokiem cytryny, sola i czosnkiem i zostawcie przez dobe w lodowce.W czosnek
wbijcie gozdzik, a to wszystko wbijcie w cebule, owincie calosc plasterkiem
wedzonego boczku i napelnijcie takim farszem ptaki. Otwor zapnijcie
wykalaczkami. Oblejcie ptaki resztkami koniaku, wystarczy nie dopity
kieliszek, koniecznie cieply i mieso podpalcie. Gdy plomien zgasnie, a
firanki w kuchni sie nie zapala, to wlozcie golabki do piekarnika i pieczcie
je pol godziny w 200 stopniach, polewajac je alkoholem i maslem.
Przepis sprawdzony. Przechodzil u nas z pokolenia na pokolenie. Bardzo sie
przydal w czasie II wojny swiatowej, do czasu, kiedy sie nie
spopularyzowal.:-)
Pozdro! Poziomka
P.S Zyciorys swoj przesle wkrotce. Jest tego 24 rozdzialy, koncze pisac.
Przepraszam, ze to tak dlugo trwa.
|