Data: 2000-10-27 14:07:32
Temat: HotWings he he
Od: "Andrzej" <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć,
widze że produkty KFC nie cieszą sią zbytnim poważaniem.
Ciekawe dlaczego ??? Coś trudno jest chyba je odtworzyć samemu.
Za to mnóstwo głosów "politycznie poprawnych" znawców od glutaminianu sodu.
Aż przykro czytać taki poziom ignorancji, smutek po prostu.
No, dobra wystarczy tej żółci.
Teraz wyniki moich prób.
Od razu zaznaczam że nie udało mi się w pełni odtworzyć produktu KFC, ale
może ktoś powalczy.
No więc tak.
Bierzemy skrzydełka kurze, składają się one z 3 segmentów, rozcinamy je i
odrzucamy końcówkę (najcieńszy fragment).Przygotowujemy marynatę: 1 objętość
ocetu winnego + 3 objętości oleju (lub oliwy). Do tego dużo majeranku + sól
(ilość zależy od ilości marynaty, tak do smaku) + przyprawa typu Delikat lub
Vegeta itp. (to ten glutaminian :)) ) + czosnek do smaku + papryka ostra
(może powinno to być chili bo moje skrzydła nie były zbyt ostre). Pocięte
skrzydełka wkładamy do marynaty na około 1 godzinę. W tym czasie robimy
panierkę, ja użyłem w tym celu czegoś zakupionego w Hiszpani o nazwie
Rebocina, stosuje się toto do panierowania kalmarów. W składzie wymieniają
mąkę pszenną, kukurydzianą, sól i sodę oczyszczoną (spulchniacz).
Do panierki dodałem znowu papryki i Delikaty(a), można spróbować dodać bułki
tartej. W takiej mieszance obtaczać skrzydełka wyjęte z marynaty i układać w
koszyku frytkownicy. Smażyć w oleju o temp. około 170 C, przez 5-6 minut.
Powodzenia
Andrzej
|