Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!not-for-mail
From: "Aldik" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Inny przepis na królewiec
Date: Tue, 17 Apr 2001 11:03:52 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 81
Message-ID: <9bh12e$mv5$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: orca-ds1223-5.cs.put.poznan.pl
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 987498382 23525 150.254.24.215 (17 Apr 2001 09:06:22
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Apr 2001 09:06:22 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49773
Ukryj nagłówki
Cześć!
Podaję mój przepis na królewiec:
Królewiec w mojej wersji składa się z 3 warstw "plackowych" przełożonych
kremem, no i na to polewa czekoladowa.
Placki miodowe:
30 dag (2 szklanki) mąki pszennej
15 dag (3/4 szklanki) cukru - ja daję 1/2 szklanki, żeby nie było za
słodkie
1 jajko
2 łyżki ciepłego miodu sztucznego - ja daję prawdziwy miodek, lipowy
albo wielokwiatowy
15 dag margaryny
Wszystkie składniki wymieszać razem (kolejność dowolna, nic się nie
uciera tylko "tłamsi") i zagnieść ciasto. W początkowej fazie może sprawiać
wrażenie mało zachęcające ale po paru minutach będzie stanowiło jednolitą
masę, a właściwie bryłkę. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą
rozprowadzamy na osobnej blaszce (rozmiar standardowej blaszki do ciasta).
Może to stanowić pewną trudność, ciasto ma być rozprowadzone na całej
powierzchni. Pieczemy 2 placki, można jeden za drugim, w temp. 180 przez 30
minut. Warto użyć pergaminu lub folii do pieczenia, ułatwi to znacznie
wyjmowanie placka z blachy. Placek powinien być złocistobrązowy i twardy,
jak wafel. Zostawić go trochę w blaszce żeby przestygł i ostrożnie wyjąć.
Dobrze jeśli się uda go nie połamać.
Biszkopt:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru - ja daję 3/4 żeby nie było za słodkie
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i ucierać dodając
też cukier. Pod koniec ucierania dodać mąki i proszek. Piec w temperaturze
200 stopni przez 30 minut.
Krem:
20 dag cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej lub 60 dag budyniu
(śmietankowy najlepiej)
3/4 margaryny
1 cukier waniliowy
ja dodaję jeszcze kilka kropel olejku pomarańczowego
Z całości mleka odlać 1/4 szklanki. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną
(lub budyń) i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. Po zagotowaniu wlać roztwór z mąki. Następnie dodawać po trochu
margaryny ciągle mieszając. Można przemiksować jeśli robią się grudy.
Polewa:
10 dag margaryny
2 lub 3 łyżki wody
3 łyżki kakao
10 dag cukru
ja dodaję półtorej łyżeczki mielonej kawy
Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku aż będą stanowiły jednolitą masę.
Układać: placek miodowy na spód - wastwa kremu - biszkopt - warstwa kremu -
placek miodowy - polewa. Na wierzch warto posypać wiórkami kokosowymi.
Dla zarekomendowania tego placka dodam, że jest to jedyne ciasto z
biszkoptem jakie je (i bardzo lubi) mój szwagier, który generalnie od
biszkoptów trzyma się na bezpieczną odległość. Wczoraj podczas podwieczorku
świątecznego moja rodzinka (niezbyt liczna) wrąbała prawie pół blachy choć
wcześniej mówili że są bardzo objedzeni (teraz ma problem z nadmiarem
sernika, bo nie wytrzymał konkurencji z królewcem).
Pozdrawiam
Aldik
|