Data: 2004-05-27 08:52:30
Temat: Jacek
Od: "Przepis - zupa meksykańska - debiut :-)" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Tak mnie naszło, żeby podzielić się prostym przepisem wynalezionym gdzieś przez
moją żonę. Nie jestem częstym czytelnikiem grupy, więc przepraszam jeśli to już
było.
Zupa meksykańska
Weź pół kilo (możesz więcej, możesz mniej) mięsa mielonego. Podsmaż na
oleju/oliwie. Dodaj dwie posiekane cebule. Zagotuj wodę (ile? w sam raz). Wrzuć
mięso z cebulą do wody. Dodaj puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy, puszkę
soi i dwie małe puszki koncentratu pomidorowego. Zioła prowansalskie i czosnek.
Pogotuj trochę. I pyszna, pożywna jesieno/wiosenno/zimnomajowa zupka gotowa.
To jest wersja podstawowa mojej żony.
Ja wczoraj nie miałem soi, więc dodałem soczewicę w woreczkach. Miałem mało
przecieru więc dodałem litr soku pomidorowego. Dodałem sporo papryki słodkiej,
bo lubię. I jeszcze, w tajemnicy przed żoną, (bo nie lubi) dwie kostki rosołowe.
Smacznego
A jak mnie najdzie jeszcze kiedyś, to wam podam przepis na bieda/studencką zupkę
rybną :-)
Pozdrawiam
Jacek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|