Data: 2013-11-13 11:00:37
Temat: Jak czekoladę do picia?
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jest już zimnawo... przychodzi ochota na coś smakowicie rozgrzewającego.
Chętnie zrobiłbym dobrą gęstą czekoladę do picia.
W Internecie oczywiście mnóstwo przepisów, przejrzałem ze 20
ale wszystkie opierają się na czekoladzie w tabliczkach (czyli
tabliczka czekolady, mleko, śmietanka 30%, cukier i różne
aromatyczne dodatki).
A ja chciałbym (ale się uparłem) bez tych tabliczek, tylko na bazie
kakao w proszku (takiego czystego, nie jakiegoś rozpuszczalnego).
Kiedyś próbowałem ze śmietanką i kakao wedlowskim, nawet
w dużym stężeniu ale to stale wychodziło takie jakieś jak z dzieciństwa
kakao tylko mocniejsze. Nie miało gęstości, aksamitności jaką daje
rozpuszczana czekolada.
Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
m
|