Data: 2013-11-13 11:39:55
Temat: Re: Jak czekoladę do picia?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-13 11:00, michalek pisze:
> Jest już zimnawo... przychodzi ochota na coś smakowicie rozgrzewającego.
> Chętnie zrobiłbym dobrą gęstą czekoladę do picia.
> W Internecie oczywiście mnóstwo przepisów, przejrzałem ze 20
> ale wszystkie opierają się na czekoladzie w tabliczkach (czyli
> tabliczka czekolady, mleko, śmietanka 30%, cukier i różne
> aromatyczne dodatki).
>
> A ja chciałbym (ale się uparłem) bez tych tabliczek, tylko na bazie
> kakao w proszku (takiego czystego, nie jakiegoś rozpuszczalnego).
> Kiedyś próbowałem ze śmietanką i kakao wedlowskim, nawet
> w dużym stężeniu ale to stale wychodziło takie jakieś jak z dzieciństwa
> kakao tylko mocniejsze. Nie miało gęstości, aksamitności jaką daje
> rozpuszczana czekolada.
>
> Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
> bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
Porządna czekolada potrafi mieć nawet 70% masy kakaowej, najsłabsza
powinna mieć przynajmniej 35%, natomiast kakao _w_proszku_ (bo nie
mówisz chyba o nasionach kakaowca?) pewnie co najwyżej 20%. W jaki więc
sposób można oczekiwać tego samego efektu?
Czekolada jest surowcem jak najbardziej podstawowym do produkcji
prawdziwej pitnej czekolady.
Ewa
|