Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo
-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 13 Nov 2013 11:39:55 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak czekoladę do picia?
References: <l5vjce$g71$1@mx1.internetia.pl>
In-Reply-To: <l5vjce$g71$1@mx1.internetia.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Message-ID: <528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.26.123.173
X-Trace: 1384339193 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2300 83.26.123.173:2123
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353184
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-11-13 11:00, michalek pisze:
> Jest już zimnawo... przychodzi ochota na coś smakowicie rozgrzewającego.
> Chętnie zrobiłbym dobrą gęstą czekoladę do picia.
> W Internecie oczywiście mnóstwo przepisów, przejrzałem ze 20
> ale wszystkie opierają się na czekoladzie w tabliczkach (czyli
> tabliczka czekolady, mleko, śmietanka 30%, cukier i różne
> aromatyczne dodatki).
>
> A ja chciałbym (ale się uparłem) bez tych tabliczek, tylko na bazie
> kakao w proszku (takiego czystego, nie jakiegoś rozpuszczalnego).
> Kiedyś próbowałem ze śmietanką i kakao wedlowskim, nawet
> w dużym stężeniu ale to stale wychodziło takie jakieś jak z dzieciństwa
> kakao tylko mocniejsze. Nie miało gęstości, aksamitności jaką daje
> rozpuszczana czekolada.
>
> Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
> bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
Porządna czekolada potrafi mieć nawet 70% masy kakaowej, najsłabsza
powinna mieć przynajmniej 35%, natomiast kakao _w_proszku_ (bo nie
mówisz chyba o nasionach kakaowca?) pewnie co najwyżej 20%. W jaki więc
sposób można oczekiwać tego samego efektu?
Czekolada jest surowcem jak najbardziej podstawowym do produkcji
prawdziwej pitnej czekolady.
Ewa
|