Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak się robi FRYTKI ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak się robi FRYTKI ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-10-04 19:53:40

Temat: Jak się robi FRYTKI ?
Od: GABi <t...@j...pl> szukaj wiadomości tego autora

z czego i jak się robi frytki ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-10-04 19:55:22

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

GABi pisze:
> z czego i jak się robi frytki ?

Z mrożonek wg przepisu na opakowaniu.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-10-04 21:28:01

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

4 ziemniaki , obierasz, kroisz na frytki.
1-2 kostek smalcu rozpuszczasz w garnku i doprowadzasz do wysokiej
temperatury
(jak wpadnięta frytka bąbelkuje, to jest ok).
Smażysz 5-12 minut na złoty kolor , partiami (zwykle pierwszą partię
dłużej).
Łowisz tym czym łowi się np. makaron (taka dziurawa, płaska hohla).
Solisz na tależu. Jesz.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-10-04 22:13:56

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:hab419$hd4$1@news.onet.pl...
> 4 ziemniaki , obierasz, kroisz na frytki.
> 1-2 kostek smalcu

SMALCU??? do frytek??? OMG!!! Na dodatek 2 kostki na 4 pyrki! A potem
pewnie wstawić do lodóweczki i niech czeka na kolejne smażonko?
A ziemniaczki tak bez mycia? Po pokrojeniu też nie płuczemy?

> rozpuszczasz w garnku

Rozpuścić można w wodzie, acetonie, alkoholu lub innym rozpuszczalniku.
Garnek jest słabym rozpuszczalnikiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że
praktycznie żadnym.

> i doprowadzasz do wysokiej
> temperatury

Tia, zapewne intensywnie się w nią wpatrując.
Przypominasz mi przepis na zupce Knorra: "mieszając doprowadzić do
wrzenia", ale ani słowa o tym jak szybko trzeba mieszać, by zawrzało.

> (jak wpadnięta frytka bąbelkuje, to jest ok).

Yhy, wrzucasz i słyszysz, czy woła o pomoc czy od razu bąbelkuje.

> Smażysz 5-12 minut na złoty kolor , partiami (zwykle pierwszą partię
> dłużej).
> Łowisz tym czym łowi się np. makaron (taka dziurawa, płaska hohla).
> Solisz na tależu. Jesz.
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)

A po czym ta twoja nowa ortografia poznaje, kiedy zamienić rz na sz a
kiedy na ż? Jeż na talerzu?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-10-05 09:28:20

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> 4 ziemniaki, obierasz, kroisz na frytki.
>> 1-2 kostek smalcu
>
> SMALCU??? do frytek???
Tak smalcu, dlatego są pyszne.

> pewnie wstawić do lodóweczki i niech czeka na kolejne smażonko?
Oczywiście że tak, nie w nieskończoność, ale np. 3 razy można.

> A ziemniaczki tak bez mycia? Po pokrojeniu też nie płuczemy?
Czepiasz się.

>> rozpuszczasz w garnku
>
> Rozpuścić można w wodzie, acetonie, alkoholu lub innym rozpuszczalniku.
Bzdura. Ty możesz rozpuścić w acetonie,
ale zadzwoń wcześniej na pogotowie.

> Garnek jest słabym rozpuszczalnikiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że
> praktycznie żadnym.
Widać nie znasz polskiego i nie wiesz co znaczy słowo rozuścić.
Ma wiele znaczeń.
Ty zaś pewnie handlujesz frytownicami
i nie w smak ci taka prosta metoda na frytki.

>> i doprowadzasz do wysokiej
>> temperatury
>
> Tia, zapewne intensywnie się w nią wpatrując.
> Przypominasz mi przepis na zupce Knorra: "mieszając doprowadzić do
> wrzenia", ale ani słowa o tym jak szybko trzeba mieszać, by zawrzało.
Dla mnie to jest jednoznaczne.

>> (jak wpadnięta frytka bąbelkuje, to jest ok).
>
> Yhy, wrzucasz i słyszysz, czy woła o pomoc czy od razu bąbelkuje.
To nie jest śmieszne.
Jesteś głupia.

>> Smażysz 5-12 minut na złoty kolor , partiami (zwykle pierwszą partię
>> dłużej).
>> Łowisz tym czym łowi się np. makaron (taka dziurawa, płaska hohla).
>> Solisz na tależu. Jesz.
>> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
>
> A po czym ta twoja nowa ortografia poznaje, kiedy zamienić rz na sz a
> kiedy na ż? Jeż na talerzu?
rz -> sz po p,k,t,h, pozostałe rz-> ż
Wejdź na stronę www, tam jest to określone precyzyjnie.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-10-05 09:57:45

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:hab6nb$5ns$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:hab419$hd4$1@news.onet.pl...
>> 4 ziemniaki , obierasz, kroisz na frytki.
>> 1-2 kostek smalcu
>
> SMALCU??? do frytek??? OMG!!! Na dodatek 2 kostki na 4 pyrki! A potem
> pewnie wstawić do lodóweczki i niech czeka na kolejne smażonko?
> A ziemniaczki tak bez mycia? Po pokrojeniu też nie płuczemy?

Niestety... najlepsze (ja wiem, ze nie najzdrowsze, ale poaznie...
naljepsze) frytki wychodza wlasnie na smalcu, lub oleju ze smalcem
mieszanym...

>> rozpuszczasz w garnku
>
> Rozpuścić można w wodzie, acetonie, alkoholu lub innym rozpuszczalniku.
> Garnek jest słabym rozpuszczalnikiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że
> praktycznie żadnym.

Oj czepiasz sie :-)
Roztapiasz? hehehe

>> i doprowadzasz do wysokiej
>> temperatury
>
> Tia, zapewne intensywnie się w nią wpatrując.
> Przypominasz mi przepis na zupce Knorra: "mieszając doprowadzić do
> wrzenia", ale ani słowa o tym jak szybko trzeba mieszać, by zawrzało.

Jak ma sie frytkownice elektryczna wystarczy nastawic odpowiednia
temperature na termostacie i czekac iedy lampka zgasnie :-)

>> (jak wpadnięta frytka bąbelkuje, to jest ok).
>
> Yhy, wrzucasz i słyszysz, czy woła o pomoc czy od razu bąbelkuje.

No domowy sposob dla ludzi nie mjacych frytkownicy :-)

>> Smażysz 5-12 minut na złoty kolor , partiami (zwykle pierwszą partię
>> dłużej).

Jest jeszcze szkola smazenia "na da razy"... Raz w nizszej temperaturze,
pozniej wyciagasz .. i "po chwili" dosmazasz w wyzszej....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-10-05 13:32:18

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: kassia_17 <r...@W...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

GABi pisze:
> z czego i jak się robi frytki ?

ja robię ze śledzików w mące :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-10-05 13:32:47

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: kassia_17 <r...@W...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea pisze:
> GABi pisze:
>> z czego i jak się robi frytki ?
>
> Z mrożonek wg przepisu na opakowaniu.
>
> Ewa

ale co ma być mrożone??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-10-05 14:42:46

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: "Iw" <g...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

>z czego i jak się robi frytki ?

z selera:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-10-05 20:31:06

Temat: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Od: Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Stokrotka miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony
gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:


> pozostałe rz-> ż

A nie lepiej w przeciwną stronę tzn. ż -> rz ?


--
FortArt


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zrobic z woda spod gotowanych grzybow?
Drozdze w GB
dynia
Do Ludka Vasta
Czosnek polski i chiński

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.

zobacz wszyskie »