From: "Joten" <j...@j...joten>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jak zrobic chipsy?
Date: Tue, 21 Feb 2006 15:33:28 +0100
Lines: 23
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
NNTP-Posting-Host: 85.221.171.216
Message-ID: <43fb24b5$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1140532405 85.221.171.216 (21 Feb 2006 15:33:25 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: 213.hot
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260897
Ukryj nagłówki
Witam,
Czy moze ktos wie, jak mozna zrobic w domu samemu chipsy?
Wczoraj probowalem - wzialem ziemniaki, obralem, pokroilem na ladne
cieniutkie plasterki (ciensze niz na "talarki" ziemniaczane). Wrzucilem to
na duza ilosc mocno rozgrzanego na patelni tluszczu, i smazylem - okolo
trzydziestu minut, niestety zrobila mi sie z tego jedna wielka ciapa, i
wierzcie mi, naprawde znikoma czesc krazkow faktycznie przypominala "chipsy"
:(
Jak zrobic, zeby sie to wszystko nie sklejalo, nie lamalo, zeby wychodzily
usmazone ladne, okragle krazki? Faktem jest, ze wczoraj wrzucilem dosc duzo
tych krazkow naraz, no ale przeciez nie bede smazyc 5-6 (wiecej sie na
patelnie nie zmiesci) chipsow - w ten sposob taka ilosc jaka jest w sredniej
wielkosci paczce bede robic pol dnia =/
Jesli ktos ma jakies sprawdzone porady na domowe chipsy, do zrobienia bez
jakichs ekstrawaganckich akcesoriow (mam tylko zwykle patelnie i garnki,
zadnych bajerow, frytownic itd.), to bede naprawde goraco wdzieczny :)
--
pozdrawiam,
Joten
|