Data: 2006-02-21 14:35:35
Temat: Re: Jak zrobic chipsy?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joten" <j...@j...joten> napisał w wiadomości
news:43fb24b5$1@news.home.net.pl...
> Witam,
>
> Czy moze ktos wie, jak mozna zrobic w domu samemu chipsy?
> Wczoraj probowalem - wzialem ziemniaki, obralem, pokroilem na ladne
> cieniutkie plasterki (ciensze niz na "talarki" ziemniaczane). Wrzucilem to
> na duza ilosc mocno rozgrzanego na patelni tluszczu, i smazylem - okolo
> trzydziestu minut, niestety zrobila mi sie z tego jedna wielka ciapa, i
> wierzcie mi, naprawde znikoma czesc krazkow faktycznie przypominala
"chipsy"
> :(
> Jak zrobic, zeby sie to wszystko nie sklejalo, nie lamalo, zeby wychodzily
> usmazone ladne, okragle krazki? Faktem jest, ze wczoraj wrzucilem dosc
duzo
> tych krazkow naraz, no ale przeciez nie bede smazyc 5-6 (wiecej sie na
> patelnie nie zmiesci) chipsow - w ten sposob taka ilosc jaka jest w
sredniej
> wielkosci paczce bede robic pol dnia =/
>
> Jesli ktos ma jakies sprawdzone porady na domowe chipsy, do zrobienia bez
> jakichs ekstrawaganckich akcesoriow (mam tylko zwykle patelnie i garnki,
> zadnych bajerow, frytownic itd.), to bede naprawde goraco wdzieczny :)
>
> --
> pozdrawiam,
> Joten
>
zacznij od zdobycia odpowiednich ziemniaków... są takie specjalne odmiany do
robienia chipsłow...a reszta to tak jak piszesz :)))
Marek
|