Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaką patelnię lupić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 509


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2015-02-14 20:06:23

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> W dniu .02.2015 o 18:46 Adam <A...@a...pl> pisze:
>
>> Użytkownik "Trefniś" napisał
>>
>>> Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
>>> _całkowicie_ bez tłuszczu?
>>> Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba
>>> wtedy w ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki
>>> zapewnia skarmelizowana warstewka mięsa?
>>
>> To są ważne argumenty, nawet dla takiego laika w sprawach
>> kuchni jak ja.
>> Czy zatem byłby sens kupienia przeze mnie patelni nierdzewnej
>> o średnicy max. 20 cm? Jakie jeszcze cechy powinna mieć?
>
> Do pewnego stopnia krys ma rację :)
>
> Taki kotlet (zaznaczam, bez panierki) bez tłuszczu i przypraw to jakaś
> tam ciekawostka.
> Jest naprawdę bardzo smaczny, ale to nie jest jedyna zaleta takiej
> patelni.
>
> Poza tym kierunek wskazany przez Jarosława jest dobry.
> Garnek ze stali nierdzewnej i dopiero smażenie w nim za moimi życzliwymi
> poradami.
>
> A może nawet pożyczyć od kogoś taki gar/patelnię?
> Rodzina, dziewczyna, sąsiadka...
> Powtarzam - teraz prawie wszyscy mają.
>
> Albo popróbować smażenia u rodziny?

Wyżej podałem sposób smażenia bez tłuszczu i przypraw.
Możesz spróbować u kogoś - albo wręcz namówić do eksperymentu.
Ktoś potestuje za ciebie :)



--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2015-02-14 20:07:29

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 19:31 XL <i...@g...pl> pisze:

> Dnia Sat, 14 Feb 2015 18:54:59 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> A może nawet pożyczyć od kogoś taki gar/patelnię?
>> Rodzina, dziewczyna, sąsiadka...
>> Powtarzam - teraz prawie wszyscy mają.
>
> Ja bym nie pożyczyła - nie lubię przypalonych garnków, a i stracić można
> taki akurat ulubiony ;-PPP

Chapeau bas. Potrafisz przypalić garnek nierdzewny?
:O

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2015-02-14 20:09:16

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54df9693$0$2175$65785112@news.neostrada.pl...
> XL wrote:
>
>> Dnia Sat, 14 Feb 2015 19:15:22 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Skoro tak twierdzisz - dawaj przepis na swój specjał.
>>> Patelnię nierdzewną mam;-)
>>
>> Takie coś to raczej w żeliwnej emaliowanej albo po prostu na tzw
>> czarnej,dobrze wypalonej.
>
> Ej no, parę postów temu twierdziłeś, że nierdzewna daje radę,
> to się teraz sianem nie wykręcaj ;-)

Wplotła Ci się chałka... ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2015-02-14 20:10:55

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś pisze:

> A propos - w garach nierdzewnych można gotować na parze, bez żadnych
> wkładów/sitek.
> A warzywa mocno wilgotne - na parze wręcz bez dodatku wody.
> Na przykład ziemniaki na parze gotuję z dodatkiem 3..4 łyżek wody!

Najśmieszniejsze jest to, że takie rzeczy pokazują biednym ludziom
na prezentacjach garów za fafnaście tysięcy złotych za komplet.
Kupta nasze filipiaki, to też se będzieta mogli w łyżce wody zimniaki
ugotować (jeśli wam zostaną jeszcze na nie pieniądze). Tymczasem każdy
garnek ze stali nierdzewnej z odpowiednią przykrywką się do takiego
gotowania nadaje. Zawsze tak robiłem, choc na żadnej prezentacji nie
byłem, a garnki kupiłem w sklepie za jakąś marną kwotę -- jaką, to już
nie pamiętam, tak dawno to było.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2015-02-14 20:13:22

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 18:47 Pszemol <P...@p...com> pisze:

> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.xt124d1umtaby1@tncap.home...
>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne
>> (z grubym dnem).
>
> Potwierdzam. Zwłaszcza jak ktoś ma tendencję do przypalania, bo
> taką patelnię można śmiało potem czyścić i nie bać się drapania!
> Miałem taką i bardzo ją lubiłem ale ją kiedyś zniszczyłem bo ją
> rozgrzałem do smażenia steków i ktoś mnie odciągnął od płyty
> telefonem, potem przyszedłem i patelnia była bardzo, bardzo
> rozgrzana - zdjąłem ją na bok i niechcący odłożyłem na miejscu
> gdzie było wylane trochę wody i szybkie ochłodzenie spowodowało
> rozwarstwienie patelni w jednym miejscu gdzie ma teraz "guza" :-)
> Guz jest widoczny tylko od wewnętrznej (górnej) trony patelni,
> a dolna, gruba warstwa "akumulacyjna" jest wciąż prosta...

Problem w zbyt wysokiej temperaturze, ew. jakości patelni.
Bo zalanie zimnym płynem to dla rozgrzanej patelni rzecz naturalna (choćby
deglasacja).

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2015-02-14 20:14:53

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmdv4fd.m2d.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> > Zastanawiam się krytycznie (ale i platonicznie) nad patelniami
> > ceramicznymi. Co użytkownik, to inne opinie.
> Na ten temat dyskusja była tu już w zeszłym roku.

To są stalowe pokryte ceramiką czy w ogóle ceramiczne, bez metalu?
Jak ktoś ma kuchnię indukcyjną to taka ceramiczna nie zadziała :-)

> Jeden z wniosków
> był taki, że różnica w opiniach bierze się stąd, że użytkowników
> da się podzielić na takich, co mają i używają, oraz na tych, co to
> Teorię Wszystkiego mieli już w liceum ogólnokształcącym.
> Nie są to grupy równoliczne, chyba nie muszę dodawać.

:-)))

>> Ale chyba jakość warstwy ceramicznej zależy mocno od producenta,
>> więc pewnie trudno o jednoznaczną ocenę.
>
> W zasadzie to jest chyba jeden czort. Ja zacząłem od takiej białej
> gładkiej. I zaraz dokupiłem następne takie same, choc producent inny.
> Ktoś inny twierdził, że ciemne i karbowane są w porządku -- i ja w to
> wierzę. Jak gdzieś taką zobaczę, to zaraz kupię.

:-))) dużą masz kuchnię.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2015-02-14 20:15:35

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1cm21h6gpg6px.1i81t18ixwosu.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 14 Feb 2015 18:54:59 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> A może nawet pożyczyć od kogoś taki gar/patelnię?
>> Rodzina, dziewczyna, sąsiadka...
>> Powtarzam - teraz prawie wszyscy mają.
>
> Ja bym nie pożyczyła - nie lubię przypalonych garnków,
> a i stracić można taki akurat ulubiony ;-PPP

Kupiłabyś sobie nowy, lepszy... przecież napewno bogata jesteś :-P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2015-02-14 20:15:49

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 19:06 Jarosław" Sokołowski" <j...@l...waw.pl> pisze:

> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne
>>> (z grubym dnem).
>>
>> Potwierdzam. Zwłaszcza jak ktoś ma tendencję do przypalania, bo
>> taką patelnię można śmiało potem czyścić i nie bać się drapania!
>
> No ale pod ty względem, to poza wszelką konkurencją zą patelnie
> ceramiczne. Szczególnie te z białą gładką powłoką. Absolutnie z
> niczym nie reagującą, dyament taki. Nic nie przywiera, z tłuszczem
> czy bez, a po użyciu można ją wprost pod wodę, zimną czy gorącą,
> a tam przetrzeć szmatką, szczotką czy ostrym drucianym zmywakiem
> -- wszystko jedno, bo od razu jest czysta, a nic jej nie porysuje.
> Nic też nie wygnie i nie zsoczewkuje, bo w dnie jest tęgi kawał
> stali. Ta technologia wybuchła jakoś niedawno, kiedyś takie rzeczy
> były bardzo drogie, teraz niemożebnie staniały -- da się takiego
> sprzęta kupić już za dwie, trzy dychy.

Czytałem już o patelniach ceramicznych zarysowanych, albo nabierających
koloru potrawy.
Oczywiście to nie twoja patelnia, ale nie mam na razie zaufania...
Zwłaszcza, żem fan tych ze stali :)

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2015-02-14 20:20:32

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>>> Zastanawiam się krytycznie (ale i platonicznie) nad patelniami
>>> ceramicznymi. Co użytkownik, to inne opinie.
>> Na ten temat dyskusja była tu już w zeszłym roku.
>
> To są stalowe pokryte ceramiką czy w ogóle ceramiczne, bez metalu?
> Jak ktoś ma kuchnię indukcyjną to taka ceramiczna nie zadziała :-)

W pełni ceramiczne, to ja mam talerze. I noże. Patelnie mają powłokę
ceramiczną, same są z aluminium, a pod spodem jest wkładka ze stali.
Więc każda kuchna je bierze, indukcyjna też.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2015-02-14 20:23:10

Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 20:10 Jarosław" Sokołowski" <j...@l...waw.pl> pisze:

> Trefniś pisze:
>
>> A propos - w garach nierdzewnych można gotować na parze, bez żadnych
>> wkładów/sitek.
>> A warzywa mocno wilgotne - na parze wręcz bez dodatku wody.
>> Na przykład ziemniaki na parze gotuję z dodatkiem 3..4 łyżek wody!
>
> Najśmieszniejsze jest to, że takie rzeczy pokazują biednym ludziom
> na prezentacjach garów za fafnaście tysięcy złotych za komplet.
> Kupta nasze filipiaki, to też se będzieta mogli w łyżce wody zimniaki
> ugotować (jeśli wam zostaną jeszcze na nie pieniądze). Tymczasem każdy
> garnek ze stali nierdzewnej z odpowiednią przykrywką się do takiego
> gotowania nadaje. Zawsze tak robiłem, choc na żadnej prezentacji nie
> byłem, a garnki kupiłem w sklepie za jakąś marną kwotę -- jaką, to już
> nie pamiętam, tak dawno to było.

To prawda.
Do tego nadają się nawet gary za 30-40 złotych z hipermarketu :)
Zresztą to smażenie bez tłuszczu to też nie jest cecha tych Philipiaków,
czy jakichś tam Zepterów.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 20 ... 51


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dieta przy stwardnieniu rozsianym
Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »