Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
Date: Sat, 14 Feb 2015 20:06:23 +0100
Organization: private
Lines: 51
Message-ID: <o...@t...home>
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<54df8365$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<54df89dd$0$2183$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: 78.10.134.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1423940786 6495 78.10.134.254 (14 Feb 2015 19:06:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Feb 2015 19:06:26 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361191
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .02.2015 o 18:46 Adam <A...@a...pl> pisze:
>
>> Użytkownik "Trefniś" napisał
>>
>>> Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
>>> _całkowicie_ bez tłuszczu?
>>> Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba
>>> wtedy w ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki
>>> zapewnia skarmelizowana warstewka mięsa?
>>
>> To są ważne argumenty, nawet dla takiego laika w sprawach
>> kuchni jak ja.
>> Czy zatem byłby sens kupienia przeze mnie patelni nierdzewnej
>> o średnicy max. 20 cm? Jakie jeszcze cechy powinna mieć?
>
> Do pewnego stopnia krys ma rację :)
>
> Taki kotlet (zaznaczam, bez panierki) bez tłuszczu i przypraw to jakaś
> tam ciekawostka.
> Jest naprawdę bardzo smaczny, ale to nie jest jedyna zaleta takiej
> patelni.
>
> Poza tym kierunek wskazany przez Jarosława jest dobry.
> Garnek ze stali nierdzewnej i dopiero smażenie w nim za moimi życzliwymi
> poradami.
>
> A może nawet pożyczyć od kogoś taki gar/patelnię?
> Rodzina, dziewczyna, sąsiadka...
> Powtarzam - teraz prawie wszyscy mają.
>
> Albo popróbować smażenia u rodziny?
Wyżej podałem sposób smażenia bez tłuszczu i przypraw.
Możesz spróbować u kogoś - albo wręcz namówić do eksperymentu.
Ktoś potestuje za ciebie :)
--
Trefniś
|