Data: 2015-02-14 20:15:49
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 19:06 Jarosław" Sokołowski" <j...@l...waw.pl> pisze:
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne
>>> (z grubym dnem).
>>
>> Potwierdzam. Zwłaszcza jak ktoś ma tendencję do przypalania, bo
>> taką patelnię można śmiało potem czyścić i nie bać się drapania!
>
> No ale pod ty względem, to poza wszelką konkurencją zą patelnie
> ceramiczne. Szczególnie te z białą gładką powłoką. Absolutnie z
> niczym nie reagującą, dyament taki. Nic nie przywiera, z tłuszczem
> czy bez, a po użyciu można ją wprost pod wodę, zimną czy gorącą,
> a tam przetrzeć szmatką, szczotką czy ostrym drucianym zmywakiem
> -- wszystko jedno, bo od razu jest czysta, a nic jej nie porysuje.
> Nic też nie wygnie i nie zsoczewkuje, bo w dnie jest tęgi kawał
> stali. Ta technologia wybuchła jakoś niedawno, kiedyś takie rzeczy
> były bardzo drogie, teraz niemożebnie staniały -- da się takiego
> sprzęta kupić już za dwie, trzy dychy.
Czytałem już o patelniach ceramicznych zarysowanych, albo nabierających
koloru potrawy.
Oczywiście to nie twoja patelnia, ale nie mam na razie zaufania...
Zwłaszcza, żem fan tych ze stali :)
--
Trefniś
|