Data: 2015-02-14 20:06:23
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 18:54 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .02.2015 o 18:46 Adam <A...@a...pl> pisze:
>
>> Użytkownik "Trefniś" napisał
>>
>>> Ale jeśli powiem Ci, że nierdzewna bez żadnej powłoki może smażyć
>>> _całkowicie_ bez tłuszczu?
>>> Do tego np. kotleta schabowego (mięso bez panierki) nie trzeba
>>> wtedy w ogóle solić, ani inaczej przyprawiać? Wszystkie smaki
>>> zapewnia skarmelizowana warstewka mięsa?
>>
>> To są ważne argumenty, nawet dla takiego laika w sprawach
>> kuchni jak ja.
>> Czy zatem byłby sens kupienia przeze mnie patelni nierdzewnej
>> o średnicy max. 20 cm? Jakie jeszcze cechy powinna mieć?
>
> Do pewnego stopnia krys ma rację :)
>
> Taki kotlet (zaznaczam, bez panierki) bez tłuszczu i przypraw to jakaś
> tam ciekawostka.
> Jest naprawdę bardzo smaczny, ale to nie jest jedyna zaleta takiej
> patelni.
>
> Poza tym kierunek wskazany przez Jarosława jest dobry.
> Garnek ze stali nierdzewnej i dopiero smażenie w nim za moimi życzliwymi
> poradami.
>
> A może nawet pożyczyć od kogoś taki gar/patelnię?
> Rodzina, dziewczyna, sąsiadka...
> Powtarzam - teraz prawie wszyscy mają.
>
> Albo popróbować smażenia u rodziny?
Wyżej podałem sposób smażenia bez tłuszczu i przypraw.
Możesz spróbować u kogoś - albo wręcz namówić do eksperymentu.
Ktoś potestuje za ciebie :)
--
Trefniś
|