Data: 2015-02-14 20:13:22
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 18:47 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
> news:op.xt124d1umtaby1@tncap.home...
>> Powtarzam - dla mnie nie ma lepszych patelni, niż nierdzewne
>> (z grubym dnem).
>
> Potwierdzam. Zwłaszcza jak ktoś ma tendencję do przypalania, bo
> taką patelnię można śmiało potem czyścić i nie bać się drapania!
> Miałem taką i bardzo ją lubiłem ale ją kiedyś zniszczyłem bo ją
> rozgrzałem do smażenia steków i ktoś mnie odciągnął od płyty
> telefonem, potem przyszedłem i patelnia była bardzo, bardzo
> rozgrzana - zdjąłem ją na bok i niechcący odłożyłem na miejscu
> gdzie było wylane trochę wody i szybkie ochłodzenie spowodowało
> rozwarstwienie patelni w jednym miejscu gdzie ma teraz "guza" :-)
> Guz jest widoczny tylko od wewnętrznej (górnej) trony patelni,
> a dolna, gruba warstwa "akumulacyjna" jest wciąż prosta...
Problem w zbyt wysokiej temperaturze, ew. jakości patelni.
Bo zalanie zimnym płynem to dla rozgrzanej patelni rzecz naturalna (choćby
deglasacja).
--
Trefniś
|