Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jini" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jakie ciasto na niewyrośniętym biszkopcie ?? :-(
Date: Thu, 30 Sep 2004 08:41:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <cjg9r5$p3f$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.51.170
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1096526501 25711 217.96.51.170 (30 Sep 2004 06:41:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Sep 2004 06:41:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217083
Ukryj nagłówki
Zamarzył mi się sernik na biszkopcie.
Wczoraj upiekłam biszkopt z wygooglanego przepisu /przepis poniżej/ ... ale
niestety praktycznie wogóle nie wyrósł :-(
Plan był taki, że przekroję go na 3 części i przełożę masą serową.
Dziś upiekę kolejny biszkopt, ze sprawdzonego przepisu, ale co zrobić z tym
'czymś' czego zrozpaczona nawet nie wyjęłam z foremki??
Myślę, że jak się postaram to uda mi się to 'coś' przekroić na pół... tylko
twarde to takie jakieś...
może napączować i kremem przełożyć jakimś?
jak radzicie?
Jini - anioł kobieta ;-)
Ps. Przepis:
CIASTO BIAŁE
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników, lekko wymieszać.
CIASTO CIEMNE
6 jaj
3/4 szkl.cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
2 łyżki kakao
Przygować jak ciasto biszkoptowe
Na dużą blachę nakładać naprzemiennie ciasto białe i ciasto ciemne. Upiec
wtemp.180 C ok. 30-45 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
MASA SEROWA
1 kg sera
1 szkl. cukru
6 żółtek
3/4 kostki masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
Budyń rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać ser i
wymieszać. Postawić garnek z serem na ogniu . Gdy zacznie się gotować dolać
budyń, wymieszać i zagotować
Gorącą masą serową przełożyć placki. Wierzch można udekorować polewą.
|