Data: 2002-06-19 06:21:06
Temat: Kalarepa...
Od: Maciej <b...@e...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Do tych co maja jej nadto, badz nie bardzo wiedza jak inaczej ja
wciagnac...
kalarepa nadziewana - za ksiazka Poszynskiego- potrawy z hiszpanskiej
tawerny..
Przepis w oryginale jest na 14sztuk, ale to drobna przesada. Zrobilem 3
i bylo dobrze.
Skladniki
3-4 kalarepki
1 jajko
pol woreczka ugotowanego ryzu
lyzeczka bulki tartej
1 lyzka masla
zielenina, garsc; pietruszka, koper szczypior, jakiekolwiek ziola (ja
dalem bazylie oregano, melise.)
1-2szklanki rosolu czy smaku warzywnego, moze byc z kostki
Wykonanie
Zoltko utrzec z maslem, dodac ubite na sztywno bialko, pózniej bulka
tarta, ryz, zielenina, sól. To jest tzw farsz
Kalarepe obieramy, wykrawamy srodki (przypominam kalarepa faszerowana),
parzymy ofiare, faszerujemy i ulozywszy w garnku zalewamy rosolem.
Gotowac do miekkosci i juz.
Wariacje:
do farszu mozna dodac sera zoltego
Potrawa nie jest za intensywna w smaku, jak to wege...
Z pozdroweniami Maciej
|