Data: 2003-07-01 14:58:20
Temat: Knedliczki
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak mi się zackniło po poście o wadze pani (pana?) Onet i wygooglalam sobie
prawdziwe, najprawdziwsze knedliczki.
Przypominam, bo może komuś też się zachce.
Podaję za autorem, który mieni się Zul:
"Typowe knedliki
Najpierw wsypać do miski ćwierć kilo mąki, do której dodaje sie 1/2
szklanki mleka, jajko i jedno deko drożdzy. Wszystko to posolić i
mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, które samo
odchodzi od łyzki. Gdy w ciagu następnych 30 minut ciasto urosnie, na
posypanej maka stolnicy należy uformować gruby walek, włozyc go do
wrzącej osolonej wody i gotować przez 20 minut, przewracajac od czasu
do czasu drewniana łyzka. Po wyjęciu z wody pokroić w plastry."
Było jeszcze parę innych wersji bulczanych, ziemniaczanych, z twarogiem i ze
szpinakiem, ale takie klasyczne to chyba najlepsze są :))
Mi się to marzy z takim sosem z duszonych pieczarek i cebuli.
Z czym jeszcze jecie?
--
Pozdrawiam
K
Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]
|