Data: 2005-02-14 03:10:14
Temat: Kotleciki ala gołąbki - wariant n-ty (P)
Od: "slodka_cytrynka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
> Mam dobre mielone
<ciach>
>Kotlety mielone smażone raczej
> odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
> stłuściły. Gołąbki niedawno robiłam.
Witam,
Mimo, że moje bułeczki z kapustą nie doczekały się żadnej reakcji, podam
dziś przepis na namiastkę gołąbków dla leniuchów. Czyli połączenie kotleta
z gołąbkiem (tyle że moje nie mają ani kaszy, ani ryżu)- a jednak w smaku
inne. Nie mniej jednak są pyszne.
Kto chce niech spróbuje, kto nie - to nie.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa, 50 dag kapusty białej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
2 jaja, tarta bułka, 1/4 szkl. śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1
łyżeczka mąki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, ew. zioła
Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić. Gdy puści sok lekko odcisnąć,
a następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami. Masę
doprawić do smaku.
Formować małe, okrągłe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na
rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wrzątkui
dusić pod przykryciem chwilę.
Pod koniec duszenia wlać do rondla sos zrobiony z przecieru pomidorowego,
mąki i śmietany.
Smacznego.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
|