Data: 2003-05-19 23:05:41
Temat: Kuchnia Meksykanska - Salsa
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Salsa fresca to podstawowy sos do wielu dan, do chipsow, do burritos, do
jedzenia po prostu zwiniety w tortille z kwasna smietana:
Salsa fresca
3 srednie pomidory, obrane, bez nasion, pokrojone w male kawalki
1/2 sredniej cebuli, posiekanej na male kawalki
1 strak papryki jalapeno, bez nasion, posiekane drobno
1 lyzka dobrej oliwy
1 lyzka octu winnego
1 lyzeczka soku z lemonki
1-2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
Polaczyc w miseczce, wymieszac, odstawic na godzine, znow wymieszac i podac.
Salsa roja to podstawowy sos do enchiladas, tamales, empanadas.
Salsa roja
8 strakow suszonej papryki ancho
2 zabki chosnku
1 srednia cebula
1/2 szklanki oleju
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki cumin (kminku rzymskiego)
Namoczyc papryke na noc. Odlac wode i zachowac. Obrac papryke z wlokien
i nasion. W blenderze zmielic czosnek, cebule i papryki, dodac 1/4
szklanki wody z papryk. Na patelni rozgrzac olej, dodac zawartosc
blendera i doprowadzic do malego wrzenia.
Magdalena Bassett
|