Data: 2003-05-20 20:06:59
Temat: Re: Kuchnia Meksykanska - Salsa
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Meksykanska kuchnie - zawsze na to chetna jestem!
Na urodzinach zauroczalam gosci moimi fajita!
Monika
"Magdalena Bassett" <m...@o...com> schrieb im Newsbeitrag
news:3EC96343.2E2AC023@olypen.com...
> Salsa fresca to podstawowy sos do wielu dan, do chipsow, do burritos, do
> jedzenia po prostu zwiniety w tortille z kwasna smietana:
>
>
> Salsa fresca
> 3 srednie pomidory, obrane, bez nasion, pokrojone w male kawalki
> 1/2 sredniej cebuli, posiekanej na male kawalki
> 1 strak papryki jalapeno, bez nasion, posiekane drobno
> 1 lyzka dobrej oliwy
> 1 lyzka octu winnego
> 1 lyzeczka soku z lemonki
> 1-2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
>
> Polaczyc w miseczce, wymieszac, odstawic na godzine, znow wymieszac i
podac.
>
> Salsa roja to podstawowy sos do enchiladas, tamales, empanadas.
>
>
> Salsa roja
> 8 strakow suszonej papryki ancho
> 2 zabki chosnku
> 1 srednia cebula
> 1/2 szklanki oleju
> 1/2 lyzeczki soli
> 1/4 lyzeczki cumin (kminku rzymskiego)
>
> Namoczyc papryke na noc. Odlac wode i zachowac. Obrac papryke z wlokien
> i nasion. W blenderze zmielic czosnek, cebule i papryki, dodac 1/4
> szklanki wody z papryk. Na patelni rozgrzac olej, dodac zawartosc
> blendera i doprowadzic do malego wrzenia.
>
>
> Magdalena Bassett
|