From: "????" <m...@b...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kuchnia bulgarska
Date: Tue, 22 Aug 2000 20:39:10 +0200
Lines: 39
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="koi8-r"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: bzq-170-1.bezeqint.net
Message-ID: <3...@n...bezeqint.net>
X-Trace: 22 Aug 2000 20:40:23 +0200, bzq-170-1.bezeqint.net
Organization: Bezeq International Ltd.
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed.online.be!ams.uu.net!news.bezeqint.net!bzq
-170-1.bezeqint.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32739
Ukryj nagłówki
Na zadanie grupowicziow podaje dania kuchni bulgarskiej
Salatka z parzonego czosnku
Salata of paren presen czesyn
Satatke przygotowuje sie zwykle w wiekszej ilosci, aby wystarczyta na kilka
dni. Swieze glowki czosnku oczyscic, umyc, pokrajac na kawalki dlugosci 3-4
cm i zalac wrzaca woda. Odstawic, aby czosnek zmiekl, odcedzic wode, a potem
zalac octem winnym w takiej ilosci, aby byt pokryty calkowicie, ale nie
plywal. Posolic, dodac oliwy. Salatke te podaje w Butgarii jako szczegulnie
ulubiona zakaske do rakii.
Kawior z baklazanow i jajek
Chajwer ot patladzani i jajca
2 baklazany, glowka czosnku, 4-5 lyzeczek oliwy, 2 jajka, 2 male pomidory,
tyzka octu winnego, pol peczka naci pietruszki, sol
Baktazany upiec, sciagnac skorke i zetrzec na
puree; dodac drobno posiekany czosnek, sol do smaku i oliwe. Ugotowane na
twardo jajka ostudzic, drobniutko posiekac, dodac do baklazanow. Mase
doprawic octem winnym lub kwaskiem cytrynowym, dokladnie wymieszac, ulozyc w
salaterce, dekorujac nacia pietruszki i cwiartkami pomidorow. Podawac jako
przystawke.
Safalka z baklazanow
Salata ot sini patladzani
3 baklazany, 3 pomidory, 5 strakow zielonej pa-pryki, 2 zabki czosnku, 3/ 4
szklanki oliwy (oleju), peczek naci pietruszki, sol
Dorodne (niebieskie) baklazany i zielona papryke opiec ze wszystkich stron
na blasze lub w piekarniku, szybko obrac, zeby nie sczernialy, oczyscic z
nasion i ogonkow. Na desce posiekac je drobniutko, dodajac obrane ze skorki
i pokrajane w kostke pomidory, roztarty z sola czosnek, posiekana n??
lietruszki i oliwe. Wszystko wymieszac, aby uzyskac forme kawioru, i
uformowac mase na podluznym potmisku. Podawac ako przystawke z chlebem.
|