Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu
.pl!not-for-mail
From: Krzysztof Krasoń <K...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kwas chlebowy, problem ?
Date: Wed, 3 Aug 2005 19:19:30 +0000 (UTC)
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 24
Message-ID: <s...@f...dsv.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: ennyn.dsv.agh.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1123096770 25022 149.156.124.21 (3 Aug 2005 19:19:30
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Aug 2005 19:19:30 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.8.1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245054
Ukryj nagłówki
Hej,
zachęcony opisem w książce kucharskiej i opiniami na grupie postanowiłem
zrobić wspomniany kwas.
Zalałem wysuszone (w piekarniku) kromki chleba razowego wrzątkiem,
odstawiłem na 12 godzin. Następnie miałem przelać do naczynia przez
sitko i gazę. Troche wyszło tak jak by ten chleb całą wode wessał :)
Musiałem odrobine wody dodać i później ugniatać żeby puściło kwasu
z chleba :).
Następne dodałem wode z rozrobionym i drożdżami i cukrem (letnią).
I czekam, 12 godzin mineło, nie widze, ani żadnych bulgotań, piany (może
ociupinke na brzegach, ledwo co) ani nic co by świadczyło że drożdże
zaczeło swoją robote. W książce kucharskiej pisało żeby zbierać piane,
a ja tu żadnej piany nie mam :)
Czy coś zrobiłem źle ? Może powinienem w cieplejsze miejsce postawić
? (chociaż przyd 25 stopniach na zewnątrz to wszędzie w mieszkaniu mam
ciepło)
Czekać do następnego dnia, czy już teraz zjać do butelek i do piwnicy ?
Pozdrawiam,
--
Krzysztof Krasoń
|