Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kwas chlebowy - wątpliwości Kwas chlebowy - wątpliwości

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kwas chlebowy - wątpliwości

następny post »
Data: 2006-12-16 10:10:07
Temat: Kwas chlebowy - wątpliwości
Od: Anna Tuszewska <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Witam,

Chodził za mną od dawna kwas chlebowy i zrobiłam w końcu. Wyszedł dobry,
ale zupełnie inny w smaku niż ten który znam z Wilna, taki bardziej w
stonę piwa. Mam w związku z tym wątpliwości, czy czegoś nie zrobiłam źle.
Bazą był następujący przepis:
Kwas chlebowy a la babcia Bożenki z Wilna
o 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale
mysle, ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
o 10 litrow wody
o 800gr cukru
o 40 gr drozdzy
o rodzynki
o szczypta miety (mozna i bez)
Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz.
przecedzic, wsypac cukier, wlac roztarte z cukrem i odrobina plynu
drozdze, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic",
trzeba zbierac pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do
butelek, dodajac do kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w
cieple, na jutro juz mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej
stoi tym jest lepszy, w chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1
miesiaca.

Podstawową modyfikacją było zastąpienie części cukru miodem. I tu moja
podstawowa wątpliwość: w znalezionych przeze mnie przepisach tam gdzie
jest miód, tam nie ma drożdży. Czy to przypadek, czy też miód w kwasie
jakoś się z drożdżami kłóci?
Druga wątpliwość to bardzo intensywna fermentacja. Z gara do butelek
zlałam kwas po 3 dniach, kiedy już przestały tworzyć się szumowiny. W
zakręconych butelkach jednak mikstura nadal bardzo pracuje i trochę
zaczynam obawiać się eksplozji. Czy taka fermentacja jest czymś normalnym?

Pozdrawiam serdecznie,

Ania.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.12 Panslavista
16.12 Panslavista
16.12 Jacek Ostaszewski
16.12 Panslavista
16.12 Panslavista
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem