« poprzedni wątek | następny wątek » |
141. Data: 2017-09-06 20:32:15
Temat: Re: Lody domoweDnia 2017-09-01 23:27, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2017-09-01 o 22:24, FEniks pisze:
>> W dniu 01.09.2017 o 21:50, Animka pisze:
>>> Ja bym chciała taki toruński pierniczek, taki jak te serduszka w
>>> sklepie.
>>>
>>
>> Jeśli sobie zrobisz piernik dojrzewający i polejesz czekoladą, to
>> będziesz taki właśnie miała. A nawet lepszy.
>>
> Nie chcę kisić ciasta parę dni, żeby potem dopiero upiec :-(
Kup serduszko w sklepie.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
142. Data: 2017-09-06 21:52:24
Temat: Re: Lody domoweW dniu 06.09.2017 o 15:11, krys pisze:
>
> W czekoladzie dobre były te pierniczki:
> http://www.produktywsieci.pl/brandbank/big/059010160
20806.jpg
> Chociaż czekolada na nich to też zbędny dodatek.
Nie znam.
> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
Dawno już żadnej nie jadłam. Ostatnio też z Biedronki, ale jakąś grecką.
Całkiem niezła była.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
143. Data: 2017-09-06 21:53:29
Temat: Re: Lody domoweW dniu 06.09.2017 o 20:30, Qrczak pisze:
> Dnia 2017-09-06 15:11, obywatel krys uprzejmie donosi:
>> FEniks wrote:
>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>>
>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>>
>>> Chałwę wolę klasyczną.
>>
>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>> Pamiętam,
>> jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>> puszkach,
>> "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>
> Bo to była chałwa słonecznikowa, nie sezamowa.
Niekoniecznie. Słonecznikowa raczej się kruszy. No i nie równa się
dobrej sezamowej.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
144. Data: 2017-09-06 23:03:16
Temat: Re: Lody domoweW dniu 06.09.2017 o 08:54, t...@g...com pisze:
>> Jeśli masz czas i ochotę, to zajrzyj do tego wątku:
>> news://news.neostrada.pl:119/58337545$0$5152$6578511
...@n...neostrada.pl
>>
>> Jest tam link do jednego bardziej współczesnego przepisu , z którego ja
>> po kilku modyfikacjach (wprowadzonych po tamtej grupowej dyskusji) z
>> powodzeniem skorzystałam. W tym roku planuję powtórzyć, ale już z
>> użyciem wyłącznie mąki żytniej. Ciekawe czy też się uda.
>>
>> Ewa
> Ewo,
> naturalnie chcę spróbować. Czy mogłąbyś skopiować ten przepis i wrzucić go w naszą
grupę ? Link nie działa. Nie mogę go odpalić, wygląda na to że nie mam dostępu...
Całe tamto pierniczenie tutaj:
https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.kuchn
ia/ptWfZE5GgPo%5B1-25%5D
A jeśli znowu coś nie zadziała, to tutaj sam link do przepisu:
http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
145. Data: 2017-09-07 02:12:58
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-09-06 o 15:11, krys pisze:
> FEniks wrote:
>
>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>> W dniu 2017-09-02 o 22:06, FEniks pisze:
>>>> W dniu 01.09.2017 o 23:27, Animka pisze:
>>>>> W dniu 2017-09-01 o 22:24, FEniks pisze:
>>>>>> W dniu 01.09.2017 o 21:50, Animka pisze:
>>>>>>> Ja bym chciała taki toruński pierniczek, taki jak te serduszka w
>>>>>>> sklepie.
>>>>>>>
>>>>>> Jeśli sobie zrobisz piernik dojrzewający i polejesz czekoladą, to
>>>>>> będziesz taki właśnie miała. A nawet lepszy.
>>>>>>
>>>>> Nie chcę kisić ciasta parę dni, żeby potem dopiero upiec :-(
>>>> Nie dziwi nic. Toruńskie kupuje się w parę chwil.
>>>>
>>>>
>>> Bardzo je lubię.
>> Ja też jeśli już kupuję, to toruńskie "katarzynki." Chyba jedyne, które
>> są polane dobrą (prawdziwą) czekoladą. A przynajmniej były, kiedy jadłam
>> je ostatnio.
> Katarzynki to tylko bez czekolady.
Są bez czekolady i z czekoladą.
> W czekoladzie dobre były te pierniczki:
> http://www.produktywsieci.pl/brandbank/big/059010160
20806.jpg
> Chociaż czekolada na nich to też zbędny dodatek.
Niedobre, Ja preferuje tylko Toruńskie i nienadziewane.
>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>> Chałwę wolę klasyczną.
> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą. Pamiętam,
> jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w puszkach,
> "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
> BTW, rachatłukum "ze sklepu" i przywiezione prosto z bazaru w kraju
> pochodzenia, to zupełnie inne substancje.
>
Nie wiem, nie pamietam,
Kiedyś chałwa prawdziwa była na wagę.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
146. Data: 2017-09-07 02:18:24
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-09-06 o 20:32, Qrczak pisze:
> Dnia 2017-09-01 23:27, obywatel Animka uprzejmie donosi:
>> W dniu 2017-09-01 o 22:24, FEniks pisze:
>>> W dniu 01.09.2017 o 21:50, Animka pisze:
>>>> Ja bym chciała taki toruński pierniczek, taki jak te serduszka w
>>>> sklepie.
>>>>
>>>
>>> Jeśli sobie zrobisz piernik dojrzewający i polejesz czekoladą, to
>>> będziesz taki właśnie miała. A nawet lepszy.
>>>
>> Nie chcę kisić ciasta parę dni, żeby potem dopiero upiec :-(
>
> Kup serduszko w sklepie.
>
> Q
Kupuję takie w opakowaniach po 4 sztuki.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
147. Data: 2017-09-07 02:24:44
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-09-06 o 08:54, t...@g...com pisze:
>> Jeśli masz czas i ochotę, to zajrzyj do tego wątku:
>> news://news.neostrada.pl:119/58337545$0$5152$6578511
...@n...neostrada.pl
>>
>> Jest tam link do jednego bardziej współczesnego przepisu , z którego ja
>> po kilku modyfikacjach (wprowadzonych po tamtej grupowej dyskusji) z
>> powodzeniem skorzystałam. W tym roku planuję powtórzyć, ale już z
>> użyciem wyłącznie mąki żytniej. Ciekawe czy też się uda.
>>
>> Ewa
> Ewo,
> naturalnie chcę spróbować. Czy mogłąbyś skopiować ten przepis i wrzucić go w naszą
grupę ? Link nie działa. Nie mogę go odpalić, wygląda na to że nie mam dostępu...
> pozdrawiam
Możesz też poprosić Ewę, żeby Ci przesłala przesyłką pocztową kawałek
porcji do spróbowania.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
148. Data: 2017-09-07 11:53:59
Temat: Re: Lody domoweQrczak wrote:
> Dnia 2017-09-06 15:11, obywatel krys uprzejmie donosi:
>> FEniks wrote:
>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>>
>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>>
>>> Chałwę wolę klasyczną.
>>
>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>> Pamiętam, jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>> puszkach, "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>
> Bo to była chałwa słonecznikowa, nie sezamowa.
Nie, słonecznikową to teraz Ukraińcy przywożą, w Ustrzykach Dolnych pod
Biedronką skolko ugodno po 5 zł można nabyć w różnych rodzajach. Ale
słonecznikowa jest sucha.
P
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
149. Data: 2017-09-07 11:56:19
Temat: Re: Lody domoweAnimka wrote:
> W dniu 2017-09-06 o 15:11, krys pisze:
>> FEniks wrote:
>>
>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>> W dniu 2017-09-02 o 22:06, FEniks pisze:
>>>>> W dniu 01.09.2017 o 23:27, Animka pisze:
>>>>>> W dniu 2017-09-01 o 22:24, FEniks pisze:
>>>>>>> W dniu 01.09.2017 o 21:50, Animka pisze:
>>>>>>>> Ja bym chciała taki toruński pierniczek, taki jak te serduszka w
>>>>>>>> sklepie.
>>>>>>>>
>>>>>>> Jeśli sobie zrobisz piernik dojrzewający i polejesz czekoladą, to
>>>>>>> będziesz taki właśnie miała. A nawet lepszy.
>>>>>>>
>>>>>> Nie chcę kisić ciasta parę dni, żeby potem dopiero upiec :-(
>>>>> Nie dziwi nic. Toruńskie kupuje się w parę chwil.
>>>>>
>>>>>
>>>> Bardzo je lubię.
>>> Ja też jeśli już kupuję, to toruńskie "katarzynki." Chyba jedyne, które
>>> są polane dobrą (prawdziwą) czekoladą. A przynajmniej były, kiedy jadłam
>>> je ostatnio.
>> Katarzynki to tylko bez czekolady.
> Są bez czekolady i z czekoladą.
>> W czekoladzie dobre były te pierniczki:
>> http://www.produktywsieci.pl/brandbank/big/059010160
20806.jpg
>> Chociaż czekolada na nich to też zbędny dodatek.
> Niedobre, Ja preferuje tylko Toruńskie i nienadziewane.
>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>> Chałwę wolę klasyczną.
>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>> Pamiętam, jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>> puszkach, "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>> BTW, rachatłukum "ze sklepu" i przywiezione prosto z bazaru w kraju
>> pochodzenia, to zupełnie inne substancje.
>>
> Nie wiem, nie pamietam,
> Kiedyś chałwa prawdziwa była na wagę.
Była, ale to było tak dawno, że strach przyznać, że się pamięta;). A potem
zamiast chałwy był produkt zastępczy, czyli "blok".
>
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
150. Data: 2017-09-07 13:06:59
Temat: Re: Lody domoweW dniu 2017-09-07 o 11:53, krys pisze:
> Qrczak wrote:
>
>> Dnia 2017-09-06 15:11, obywatel krys uprzejmie donosi:
>>> FEniks wrote:
>>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>>>
>>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>>>
>>>> Chałwę wolę klasyczną.
>>>
>>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>>> Pamiętam, jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>>> puszkach, "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>>
>> Bo to była chałwa słonecznikowa, nie sezamowa.
>
> Nie, słonecznikową to teraz Ukraińcy przywożą, w Ustrzykach Dolnych pod
> Biedronką skolko ugodno po 5 zł można nabyć w różnych rodzajach. Ale
> słonecznikowa jest sucha.
A biomasa z łupin słonecznika to całymi pociągami do medyki zjeżdża a
potem samochodami do EC xxxx::)
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |